Sembla que, finalment, la línia de molt alta tensió (MAT) que connectarà França i Espanya es farà, malgrat que a moltes poblacions hi ha un moviment popular en contra. Aquesta línia tindrà una llargada de 55 quilòmetres, anirà de Baixàs, prop de Perpinyà, a Santa Llogaia d’Àlgema, prop de Figueres, tindrà una tensió de 400.000 a 500.000 volts i una potència de 1.200 megawatts.
Els que hi són contraris, argumenten que no s’ha justificat la necessitat d’aquesta línia i que tindrà un impacte econòmic i paisatgístic negatiu per les comarques de Girona.
Si hem de ser francs, aquesta línia no és necessària. Com no és necessari que els carrers estiguin enllumenats la nit ni que tinguem calefacció a les cases l’hivern. No és necessària, però sí molt convenient. Aquesta línia permet d’importar energia de França en hores punta, amb el conseqüent estalvi d’haver de posar en marxa centrals velles i contaminants per fer front a la demanda d’energia.
Quan a un impacte econòmic negatiu, aquest sí que no ha estat justificat per les associacions que s’oposen a la línia. I, pel que respecta al impacte paisatgístic, es troba molt disminuït amb el soterrament de deu quilòmetres de línia, al indret més crític: aquest soterrament fa que el projecte, que costaria 27 milions d’euros si tota la línia fos aèria, en costarà 120 milions amb el soterrament d’aquests deu quilòmetres (un quilòmetre de línia aèria costa de 400 a 500.000 €, mentre que un quilòmetre de línia soterrada en costa de 8 a 10 milions)
Podem dir que l’administració ha contestat, encara que parcialment, a les reivindicacions ecològiques d’una part important de la població afectada.
Tota Espanya amb energia renovable?
Greenpeace ha publicat fa un cert temps un informe molt interessant sobre la possibilitat de que Espanya estigui alimentada elèctricament per un sistema format al 100 % d’energia renovable. Es un informe llarg i relativament difícil de llegir. Arriba a la conclusió que amb energia fonamentalment eòlica i solar, la potència instal•lada que es podria tenir seria de 122 vegades més alta que la punta d’energia que es preveu per l’any 2050.
Així, doncs, no fan falta ni centrals nuclears, ni centrals de carbó, ni centrals de gas, ni línies com la MAT.
A més, diu Greenpeace, el cost d’aquesta energia renovable seria inferior al de les centrals clàssiques. Tot bo, tot maco, tot benefici.
Es clar que l’impacte paisatgístic a les comarques gironines, que són terres ventoses, dels molins eòlics, no es té en compte, tot i que seria molt més important que l’impacte de la MAT.
El problema el tindrem en l’alimentació elèctrica de nit, quan l’energia solar sigui nul•la, si és una d’aquestes nits que no fa vent (això acostuma a passar les nits on a la península hi ha un anticicló, i que, si és al hivern, coincideixen amb cels sense núvols i amb temperatures molt baixes). Però ningú no ha justificat que en aquestes nits no puguem anar al llit ben aviat, quan ens quedem a les fosques i sense calefacció.
I és que, per ara, ni ens podem refiar de les energies renovables, ni podem ser tant inconscients que ens oposem a la construcció d’una línia de molt alta tensió, un cop els impactes paisatgístics més importants hagin estat solucionats.
2 comentaris:
Jo de França no vull res.Vull comprovar com els espanyols són prou respectuosos amb el territori català,com per esmerçar-hi recursos avantguardistes a l´alçada dels nostres impostos.
No voler res de França, en afers com la interconnexió elèctrica, és un raonament massa primari. I pel que fa als recursos avantguardistes, m'agradaria saber a quin tipus de recursos vostè es refereix. Recordi que estem parlant de generació d'energia elèctrica. Serà la instal.lació de molins de vent, de panells solars o de centrals nuclears?
Publica un comentari a l'entrada