dimarts, de febrer 12, 2008

La dignitat del Parlament

Sempre hem sentit dir que la sobirania la té el poble, i que el poble la delega, en un sistema polític com el nostre, en el Parlament. En teoria, doncs, les resolucions del Parlament són les resolucions del poble sobirà. Per tant, s’han de tenir en compte.

Doncs sembla que a Catalunya això no és així. El Parlament ha aprovat una moció i el Govern diu que no la tindrà en compte. El Govern, amb aquesta actitud, ens diu el que pensa realment del Parlament: que les seves opinions se les pot passar per l’arc del triomf.

El Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució on es demana al Govern català que transmeti al Govern central la petició de que s’aturi el túnel de l’AVE que ha de passar pel mig de Barcelona i al costat del temple de la Sagrada Família. Amb l’excusa que l’execució d’aquest túnel és competència del Govern central, el Govern de Catalunya ha dit que no farà cap cas de la moció aprovada al Parlament i que no transmetrà la petició al Govern central. El Govern de Catalunya ignora les decisions del Parlament. I això és, al meu parer, molt greu.

Que el túnel de l’AVE, amb el traçat actual, no ofereix una garantia absoluta, és evident. Més que per les cases, pel temple de la Sagrada Família. Les pressions que aquest temple transmet al subsòl són molt importants. Un túnel com el que es vol construir, de 14 metres d’amplada, encara que passi a 25 o 30 metres sota terra, tindrà una influència significativa sobre la resistència del subsòl (subsòl del que, pel que en sabem, està insuficientment estudiat), i transmetrà moviments que podrien afectar els fonaments del temple. Es farà una pantalla formada per pilots de 40 metres de profunditat, que pretén aïllar els fonaments del temple dels possibles moviments del subsòl. Però aquesta pantalla no és un mur, sinó només un esmorteïdor de vibracions sense estabilitat pròpia.

Hi ha doncs, un risc. La moció del Parlament de Catalunya és, no solament l’expressió de la voluntat popular, sinó que té una lògica evident. Però encara que no fos així, una moció aprovada pel Parlament de Catalunya hauria de ser d’obligat acompliment pel Govern català. Per preservar la dignitat del Parlament i la nostra. Però el Govern actual ignora el Parlament. Menysprea les seves resolucions. Com volem que fora de Catalunya ens respectin si nosaltres mateixos no ens respectem?

Ja fa temps que penso que Catalunya, per fer-se respectar, ha de fer por. El Govern català no fa por a ningú i, a més, menysprea la voluntat dels representants de Catalunya. I els independentistes continuen donant suport a un Govern que no respecta la dignitat del Parlament...