dimarts, de febrer 19, 2008

Una ARE a Malgrat?

Que no sabeu què és una ARE? Doncs senzill, una ARE és una Àrea Residencial Estratègica, el nou invent de la Generalitat, Departament del Medi Ambient i Habitatge, per facilitar la solució al problema de l’accés a un habitatge relativament bé de preu. Es volen fer AREs per tot Catalunya, i es preveu crear més de 90.000 habitatges en unes 100 AREs.

Al Maresme, s’ha proposat fer una ARE a cinc municipis: Mataró, Argentona, Pineda, Malgrat i Tordera. Mataró i Argentona han rebutjat l’oferta perquè la consideren “massa intensiva”, i perquè els seus plans urbanístics ja donen resposta a la demanda d’habitatge assequible.

I a Malgrat? Fer una ARE a Malgrat vol dir edificar una àrea amb uns quants centenars de pisos, el que és una decisió molt important, ja que afectaria a l’estructura completa del poble, creant de cop un barri nou i important. I on es faria? L’alcaldessa ha dit que es podria fer al Pla de Pineda, a l’entrada del poble. Vegem el que s'ha publicat sobre el que ha dit l'alcaldessa:

L'interès per acceptar una àrea residencial estratègica a la població no és tant per disposar de més habitatge accessible, sinó per resoldre satisfactòriament l’afectació de l’avinguda dels Pins. En aquest sentit, Urbanisme proposa obrir una via de diàleg amb els propietaris d’edificacions de l’àmbit afectat pel pla litoral costaner (avinguda dels Pins, pla de Grau i zona dels càmpings).

«Es tracta d’una actuació estratègica que permetria traslladar l’edificabilitat de les zones afectades pel pla litoral als terrenys del pla de Pineda, a l’entrada del municipi i a tocar de la N-II», assenyala l’alcaldessa, que insisteix que, de moment, tan sols és una proposta. Si s’acaba complint, però, la Generalitat haurà recuperat l’espai costaner i facilitarà el desenvolupament urbanístic del pla de Pineda, «que permetrà ampliar la borsa d’habitatges a preu assequible».

Tot i això, Conxita Campoy va especificar que de moment Malgrat ja ha invertit en la construcció d’habitatge protegit al carrer de l'Escultor Clarà, però va dir que la proposta de la Generalitat de disposar-ne també a l’entrada de la població «és una oferta interessant».


No hi entès pas gran cosa, la veritat. No entenc què tenen a veure la zona dels càmpings o el Pla de Grau amb la construcció d’una àrea d’habitatges a l’altre banda del poble, però les seves idees tindrà, que algun dia ens aclarirà.

De tota manera, es tracta d’una decisió important a prendre. Encara que la meva opinió personal és que totes aquestes actuacions urbanístiques són massa grosses, massa ràpides, massa difícils de pair pel teixit social d’un poble, i que constitueixen un pas més per anar convertint Malgrat en un trist suburbi, no tinc elements suficients per formular un judici argumentat.

Tant l’equip de govern com l’oposició tenen aquí un bon tema per la seva reflexió. De segur que hi hauran, un cop se’n coneguin més detalls, opinions per a tots els gustos. La decisió serà important, ja que pot canviar molt el poble, en bé o en mal. Anirem fent-hi els nostres comentaris personals cada vegada que tinguem noves informacions.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

estic d'acord amb que el poble es desenvolupi i creixi, ja és hora que ha malgrat ens coneguin i tinguem veo, vot, botigues i gents pels carrers... no negue la vida del poble, ojalà es faci el projecte aquest però mlt més gran del que es preveu

Anònim ha dit...

???

Anònim ha dit...

Perquè es vol construir més? a Malgrat com a molts pobles, cada vegada hi ha més cartells de pisos en venda, però, la gent jove no pot accedir-hi, encara no s'ha construït cap habitatge de protecció oficial, com passa a pobles veïns.
Per què s'ha de construir al Pla de Pineda o al Pla de grau? quan dins el municipi hi ha zones parcel·lades, amb carrers, llum pública, contenidors, arbres raquítics, però, on no es construeix? ho hem de destruir tot? Anònim 1:49, el que proposes no es desenvolupament, no farà que Malgrat sigui més conegut, tampoc veuràs més gent pel carrer, n'hi ha molta actualment? la població ha augmentat en pocs anys en més de cinc mil habitants, però, no es veuen pel poble. No siguis demagog, ja en tenim prou amb la demagògia dels que ens manen.