divendres, de desembre 19, 2008

Augment de taxes municipals i augment real de la inflació

A Barcelona aproven avui els pressupostos municipals, amb un augment dels preus públics i de les taxes del 3,2 %. Aquest percentatge era l’equivalent al de la inflació prevista pel 2008 en el moment en que es varen redactar els pressupostos. Aquests pressupostos compten amb l’aprovació de ERC, que va tancar un acord amb el govern municipal barceloní.

Ara, en Joan Portabella ha reobert la discussió. Malgrat que el seu grup aprovarà els pressupostos, exigeix del govern municipal que “compensi” d’alguna manera als ciutadans per les vuit dècimes que aquest augment de taxes es troba per sobre del IPC del mes de novembre.

Diu en Joan Portabella que el seu grup no canviarà la seva posició favorable als pressupostos, “però això no significa que renunciem a demanar compensacions pels ciutadans que pagaran uns impostos que estan per sobre de la inflació. O l’Ajuntament assumeix públicament en el ple de divendres (avui) que ha de compensar els ciutadans d’alguna manera el 2009, o que no compti amb el nostre vot pels pressupostos del 2010”.

A Malgrat, s’ha publicat als mitjans de comunicació (el pressupost encara no s’ha fet públic) que les modificacions es concentren bàsicament en les taxes municipals que s’apujaran a partir de gener en un 4,5 %, el que equival a l’IPC del moment en què es varen redactar els pressupostos. La única taxa que s’apuja més d’aquests percentatge és la d’escombraries que pateix un augment del 7,5 % respecte al que valia ara fa un any. Em pregunto si al nostre poble algú pensarà a “compensar” al contribuent malgratenc pel 2,1 % (4,5 % – 2,4 %) que aquest augment de taxes es troba per sobre del IPC del mes de novembre (i probablement també sobre l’IPC del mes de desembre)