dijous, de desembre 11, 2008

Del Borbó i de la seva mort anunciada

- Et veig en baixa forma, em diu en Janí. En un altre moment, la frase pronunciada per en Tardà t’hauria fet saltar, i hauries reaccionat de seguida.

- Mira, Janí, la meva visió del que passa als partits polítics ha canviat. Ara me’ls miro com l’entomòleg es mira els insectes: amb curiositat científica, i intentant treure conclusions d’aquestes observacions. Ja saps que sempre m’ha interessat la vida dels insectes, sobre tot la seva estratègia per perpetuar l’espècie.

- Carai, i em pots dir quina és la teva metodologia per aquest estudi?

- Per comprendre els insectes, s’ha de trobar la seva estratègia per la conservació de l’espècie (per tenir vots, en el cas dels partits polítics) i s’ha de mirar la seva interacció amb el medi (polítiques proposades i realitzades, pels partits). Per ara, essent les meves capacitats com a entomòleg molt limitades (sóc un entomòleg aficionat), només em dedico a la primera.

- I quines són les teves conclusions?

- La primera conclusió que he trobat és la de l’espècie PSC. S’han donat compte que allà on tenen els vots és en les zones de suburbis i, per perpetuar la seva espècie, han adoptat l’estratègia d’anar suburbialitzant tot el país.

- Molt agut. Però, què té a veure l’expressió d’en Tardà amb la perpetuació de l’espècie ERC?

- Doncs mira, si he arribat a una conclusió sobre aquesta espècie, ha estat gràcies a en Tardà. Amb el seu crit sobre el Borbó se m’han obert els ulls. T’ho explicaré: l’espècie ERC s’ha donat compte que varen créixer molt quan es varen trobar davant d’un anticatalanisme primari, representat pel senyor Aznar. Desprès, el seu nombre ha anat minvant. Han arribat, lògicament, a la conclusió que, per créixer, necessiten tenir al davant gent que manifesti, com més fort millor, un anticatalanisme primari. I en Tardà, que és un home eixerit, que passa part del seu temps al altiplà ibèric, sabia perfectament les conseqüències de la seva expressió. I ha encertat de ple. La reacció ha estat forta i brutal. L’anticatalanisme ha tingut una altre excusa per manifestar-se, i no només pels extremistes. Si l’estratègia de l’espècie ERC funciona, això hauria d’ajudar a, no solament perpetuar l’espècie, sinó a fer-la créixer.

- Conclusió brillant. I creus que aquesta estratègia funcionarà?

- Mira, Janí, la funció de l’entomòleg no és jutjar el que fan els insectes, sinó observar-los, treure’n conclusions i, més endavant, veure si en la pràctica les estratègies que han posat en joc tenen o no èxit.

- I també estudies les altres espècies d’insectes, com CiU?

- També, però per ara no he tret cap conclusió que sigui plausible. Has de tenir en compte que es tracta d’una espècie difícil d’estudiar, ja que són l’associació simbiòtica de dues espècies diferents. Però no desespero d’arrivar-hi.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Sàvia i divertida lectura la que fas de la nostra realitat municipal i a la que nomes hi trobo a mancar l'anàlisi dels dos partits minoritaris del nostre poble PP i ICV, dues formacions que: una a la recerca d'una identitat perduda i l'altre visquen dels nostàlgics rèdits del franquisme, s'han convertit, sobre tot aquesta última, en determinants i rarificadores de la realitat política local.
Cap dubte que en Janí, tot i les seves limitacions, governaria millor el poble de com ho fan els polítics que tenim actualment.

Anònim ha dit...

Com a persona cultivada que ets,també hauríes de sopesar que la frase d´en Tardà és una alegoria.I jo l´interpreto fent referència a allò que els republicans pensem que s´hauria de divolir,com és els privilegis de les persones pel seu llinatge.Això fa referència a la reialesa,però també a la noblesa que tant ens costa de mantenir a tots plegats.No és en aquest cas una estratègia per encendre l´anticatalanisme,penso,sino per vindicar la República com a contraposició a la Monarquia.
salut.
Salut i República.

Anònim ha dit...

Doncs expliquem per quin coi de motiu ha presentat disculpes tan ràpidament el sr Tardà "El Valent" que se m'escapa. A què ve llençar frases i després disculpar-se amb excuses absurdes?

Anònim ha dit...

Doncs vés per on que jo trobo que tota l'anàlisi és bastant primària...

Anònim ha dit...

L'anàlisi serà primàri, pero els governants que tenim per desgràcia en aquest moment fan pena i de la grossa: veient com condueixen el pais i només procurant d'assegurar-se el sou aferrissadament, venent-se als del psoe, sense cap mena de vergonya.

Anònim ha dit...

I que veritat dius.