dijous, de febrer 12, 2009

Un sopar de duro

Malgrat ha signat el Pacte entre alcaldes/esses contra el canvi climàtic. Els governs locals signants del Pacte s’han de comprometre a presentar un Pla d’acció per a l’energia sostenible en el termini d’un any a partir de la ratificació del Pacte, a més de preparar un inventari de les emissions de referència.

Malgrat forma part dels 75 municipis catalans que han signat abans d’ahir a Brussel•les aquest pacte, al qual s’han adherit al voltant de 400 municipis de països de la Unió Europea (UE). Dels catalans, 71 són de la província de Barcelona, tres de Tarragona i un de Girona. Però no l'ha signat la ciutat de Barcelona.

En els prolegòmens d’aquest pacte hi figura el següent ATÈS: ATÈS que coneixem l’existència dels Compromisos d’Aalborg a la base de molts esforços continus per a la sostenibilitat urbana i dels processos de l’Agenda 21 Local. El que a mi em fa gràcia és que, si l’Agenda 21 local no sembla pas una prioritat per l’equip de govern, es vulguin complicar la vida posant-se més deures administratius, quan encara no han fet els que es varen imposar ja fa cinc anys.

Entre els compromisos adquirits hi trobem:

- Preparar un inventari de les emissions que pugui servir com a línia de referència com a fonament del Pla d’acció per a l’energia sostenible.

- Lliurar el Pla d’acció per a l’energia sostenible durant l’any següent a l’adhesió formal de cadascú de nosaltres al Pacte entre Alcaldes/esses.

- Mobilitzar la societat civil de les nostres àrees geogràfiques perquè participi en el desenvolupament del pla d’acció, esbossant les polítiques i mesures necessàries per implementar i assolir els objectius del pla. Cada territori haurà de redactar un pla d’acció i lliurar-lo al Secretariat del Pacte durant l’any següent a l’adhesió al Pacte.

- Lliurar un informe d’implementació, com a mínim un cop cada dos anys a partir del lliurament del pla d’acció, per avaluar-ne, supervisar-ne i verificar-ne el compliment.

Quan, en el seguiment de l’Agenda 21 no s’ha mobilitzat la societat civil ni s’han lliurat informes d’implementació, objectius que, de manera clara, figuren en aquesta iniciativa, em pregunto si seran capaços de fer-ho amb el Pacte signat al Parlament europeu.

Tinc curiositat per veure l’inventari de les emissions de l’ajuntament de Malgrat i el pla d’acció per a l’energia sostenible que s’ha de presentar abans d’un any. Tinc la forta impressió que les tals emissions són més aviat poques, i que el pla d’acció tirarà més aviat a buit. Però esperarem a veure’l per donar una impressió definitiva.

Mentre espero pacientment, el que penso ara mateix és que aquest pacte no és més que un fet de poca volada, presentat com a magnífic, el que és exactament la definició d’un sopar de duro.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

De fet, tots els grups hi vam donar suport, alguns conscients del que això suposa. Si el govern ho va acceptar suposem que és perquè ara es posaran les piles i ho tindràn llest abans d'acabar l'any. Ja saps que normalment no accepten cap proposta. No vull pensar que la van acceptar per satisfer a ICV i prou. Deixem fer.
Neus

Anònim ha dit...

Com sempre paper mullat.

Anònim ha dit...

Paper mullat, notícia i fotografia. Cap interés de la L.Mérida amb l'Agenda 21,ni tan sols sabia res del camp de tir de Malgrat de Mar.

Anònim ha dit...

Urgent: tema nou hospital,gràcies