dilluns, de febrer 22, 2010

El català d’en Montilla

Al mes de juliol del 2.008 hi va haver una polèmica sobre el nivell del català que parla, més ben dit, que parlava, en Montilla, Molt Honorable President de la Generalitat. Una polèmica que mai vaig entendre, ja que mai se m’hauria ocorregut criticar ningú pel seu nivell de català.

Doncs bé, fa un parell de dies que el president Pujol declarava: "El fet que una persona nascuda fora de Catalunya que s’ha integrat i parla bé el català sigui president del país, com Montilla, és un exemple del bon funcionament de l’ascensor social de casa nostra i de la bona política d’acollida que hem aplicat i suposa una esperança de futur per a tots els nouvinguts".

Dues possibilitats: o el Molt Honorable Montilla ha millorat molt el seu català des de fa any i mig, o el president Pujol tampoc devia estar gaire d’acord amb aquelles crítiques.

Es clar que ja hi ha qui ha replicat al president Pujol. L’exconsellera d'Ensenyament Carme-Laura Gil (CiU), n’és una. Ho explica així: I discrepo de vós quan dieu que Montilla és un exemple d'integració perquè parla català i el parla bé. No, no el parla bé, però aquesta no seria qüestió de desavinença. Creieu sincerament, President Pujol, que Montilla és un exemple d'integració lingüística?... Montilla viu a Catalunya des de fa 39 anys, ha ocupat càrrecs públics com a militant del PSC durant 30 anys i com a tinent d'alcalde de Sant Joan Despí, Alcalde de Cornellà, President del Consell Comarcal del Baix Llobregat i President de la Diputació de Barcelona i pràcticament mai no parlà als seus conciutadans en català ni va fer discursos electorals en català sinó en castellà. Montilla és l'exemple per a tothom, respectat President Pujol, que a Catalunya no cal saber ni parlar en català si no n'ets el seu President. Lloc de treball que només un dels 7.500.000 milions de catalans i catalanes pot ocupar.

Es a dir, que hi ha gent que vol que torni aquesta trista polèmica. Probablement no tenen res millor a oferir al votant. L’exconsellera deu ser una d’aquestes persones. Si se’m presenta algun dia una llista electoral on hi figuri el seu nom, no la votaré.

Suposo que a CiU tindran altres arguments per convèncer els votants. Perquè si s’aferren a aquest, bona nit i tapa’t.

3 comentaris:

Neus Serra ha dit...

La polèmica certament és absurda. Igual d'absurda que sostenir que calia fer a Montilla President tot i no haver guanyat les eleccions per demostrar alguna cosa a no sé qui sobre la integració. En definitiva, em semblen dos raonaments absurds i idèntics. Evidentment, Montilla no és ni ha estat un bon President, però per moltes altres raons, entre d'altres, perquè no ha liderat un govern cohesionat, perquè ha esquivat temes importants per mantenir la cadira, perquè ha guardat silenci en situacions que calia saber que algú ens governa, etc, etc.
De fet, parlar bé el català no garanteix ni de bon tros que puguis ser un bon President de Catalunya.

Ramir ha dit...

Ja fa mesos va sorgir las mateixa polèmica amb unes declaracions d'el Sr Felip Puig carregant contra el català del President. Doncs a mi personalment m'emociona el fet que algú (sigui president o obrer no qüalificat) s'esforçi per garlar en la nostra llengüa i que això no hauria de ser motiu de crítica en cap cas. Si realment ens creiem allò de l'ascensor social i la cohesió i tots aquest termes que s'utilitzen quan convé, no podem menysprear-los.

Anònim ha dit...

No comparteixo el teu punt de vista Ramir. El President de la Generalitat de Catalunya no s'ha d'esforçar a parlar en català. ÉS que és la seva obligació i deure. No m'emociona cap esforç seu en aquest sentit, només faltava que qui es presenta al màxim càrrec de la nostra nació consideri un esforç parlar la llengua pròpia. M'emociona l'esforç d'un nouvingut, però en cap cas l'esforç d'algú qu eha ostentat milers de càrrecs al país