divendres, de febrer 12, 2010

El nivell del mar ara fa 81.000 anys


La revista Science publica aquesta setmana un article, del qual s'han fet ressò molts diaris, sobre noves dades del nivell del mar en l'última glaciació. L'article es titula Sea-Level Highstand 81,000 Years Ago in Mallorca.

El nivell global del mar i el clima de la Terra estan estretament lligats. En efecte, quan desapareixen les glaceres i els casquets polars, el nivell del mar puja, i quan les glaceres i els casquets polars es tornen a formar, el nivell del mar baixa. Hi ha una correlació, per tant, entre la temperatura global i el nivell del mar: aquest és alt quan les temperatures globals són elevades, i viceversa.

Mitjançant l'estudi d'incrustacions de calcita de les coves costaneres de l'illa de Mallorca, es va determinar que el nivell relatiu del mar Mediterrani occidental de fa uns 81.000 anys enrere era d’aproximadament 1 metre més elevat que l’actual, el que indica que les temperatures eren, en aquell temps, similars a les actuals, tot i que la concentració de CO2 era molt més baixa que la que hi ha ara, ja que no arribava a les 250 parts per milió, per 385 actualment.

Les coves litorals de Mallorca s'han revelat com un testimoni perfecte de la història del clima, ja que les seves parets conserven l'empremta (protegida i no erosionada) de les pujades de nivell del mar, que són el gran sensor dels desglaços del planeta. El registre de la pujada del mar es dóna gràcies a les incrustacions de calcita dipositades a les parets, a les estalactites i a les estalagmites. Aquestes incrustacions poden ser datades, ja incorporen urani i tori, elements que es desintegren de forma constant i contínua en un període de temps, de manera que es pot calcular en quin moment es van produir.

Fins ara, es creia que el nivell del mar era, fa uns 81.000 anys, de 15 a 20 metres més baix que l'actual, basant-se en mesures fetes a Barbados i Nova Guinea. No obstant això, la nova estimació és coherent amb altres observacions realitzades a les Bahames, la costa atlàntica dels EUA, les Bermudes, les Illes Caiman i Califòrnia.

El realment sorprenent d'aquest estudi fet a Mallorca és que s'observen moviments del nivell del mar que arriben als 20 metres per mil•lenni (2 metres per segle, que és el que anuncien que podria passar amb l’escalfament actual). És a dir que, en aquells temps ja havia canvis climàtics de la mateixa envergadura i que es produïen amb la mateixa rapidesa que els que s'anuncien amb l'escalfament global actual, el que posa en dubte el seu origen únicament antropogènic (recordem que un dels arguments utilitzats fins ara per defensar aquest origen antropogènic ha estat que mai s'havien produït canvis climàtics amb la rapidesa que es produeixen actualment)

En el gràfic es pot veure l'evolució del nivell del mar, determinat en aquest estudi fet a Mallorca, durant el període que va des de fa 70.000 a fa 130.000 anys (època aquesta en què la Terra es trobava en el darrer interglacial).

A la primera figura hi trobem:

A – mapa geològic de Mallorca i grutes estudiades (cercles vermells)

B – Secció esquemàtica d’una gruta costanera de Mallorca mostrant els múltiples nivells de les incrustacions de carbonat.

C i D – Nivells actuals i antics de les calcites incrustades al nivell més elevat (E) i més baix (F) del nivell del mar.

G – Morfologia típica de les incrustacions carbonatades relacionades amb el canvi de nivell del mar (mida d’una incrustació = 20 cm aproximadament)

H – Mapa batimètric del Mediterrani occidental i velocitat d’augment del nivell degut al canvi climàtic actual