dijous, de maig 27, 2010

Al tall de la navalla

Llegit ahir al diari Información, d'Alacant, a la secció meteorològica, i signat per José Serra:

Un pronòstic difícil

A finals d'aquest any s'espera que Espanya tingui una potència eòlica instal.lada de gairebé 20.000 MW, que poden arribar a 30.000 dins d'una dècada. Un creixement tan ràpid i brutal constitueix un maldecap per Red Eléctrica, l'operador elèctric espanyol.

L'eòlica ha fet que Red Eléctrica operi cada dia al tall d'una esmolada navalla per casar la producció i la demanda, en una difícil conveniència en la qual no s'han de descartar "desajustos" que els espanyols percebrien en forma d'apagada. De vegades, l'evolució de la generació eòlica és contrària als requeriments de la demanda, amb puntes al hivern i a l’estiu (onades de fred i calor) que coincideixen amb situacions anticiclòniques que arriben a parar els inesgotables molins.

Encara que relativament antic, l'exemple de 2007 pot resultar il•lustratiu: el 4 de febrer es va produir un mínim de producció eòlica de 24 MW. Aquest mateix any, el 19 de març, es produïa un rècord de producció, avui superat, de 8.375 MW. El 2008 hi va haver un dia en què l'eòlica va representar el 48% de la demanda elèctrica a Espanya, i un altre en què no va superar l'1%.

En aquest context, disposar de reserves hidroelèctriques, com la de la Muela Cortés, capaç de corregir en segons qualsevol necessitat de la demanda, és fonamental.

També ajuda, i molt, anticipar la producció eòlica mitjançant models meteorològics. Des de 2002, Red Eléctrica desenvolupa la seva pròpia eina, de nom Sipreolico, basada en els models de l'Agència Estatal de meteorologia, i realimentat constantment amb dades i experiències reals. Tanmateix, el sistema té dificultats per predir més enllà de 24 hores, i manté encara una elevada probabilitat de "desviaments" amb repercussions en l'operació del sistema.


Doncs això ...