dissabte, de maig 22, 2010

L’ascensor inclinat del Castell

Demà s’inaugura el famós ascensor inclinat del Castell, que ha de facilitar la comunicació entre aquest barri i el centre del poble. La intenció és molt lloable.

He fet un viatge virtual amb aquest ascensor inclinat gràcies al vídeo de Malgrat Confidencial. He de dir que he trobat l’enginy una mica nyigui-nyogui. Ni les estructures metàl•liques (que estic segur han estat calculades perfectament pels esforços mecànics derivats de l’ascensor) ni les instal•lacions de la cabina em semblen prou robustes per poder suportar les inclemències del mal temps ni les dels usuaris poc prudents.

De totes les instal•lacions d’aquest tipus que he vist, una bona part, per no dir la majoria, estan inutilitzades o funcionen molt de tant en tant. La majoria de les que funcionen estan brutes i plenes de pintades, de manera que no és pas massa agradable el pujar-hi. I no parlem del cost de funcionament i de manteniment. Moltes de les instal•lacions parades ho estan degut a un cost insostenible per l’ajuntament que les ha de fer funcionar.

M’agradaria equivocar-me, però, amb el tipus de personal que hi pujarà de tant en tant, no auguro una vida massa llarga a aquest enginy. En tornarem a parlar, si Déu ho vol, d’aquí a un parell d’anys.

10 comentaris:

Jordi Mercader ha dit...

No tinc constància que a Catalunya hi hagi un altre ascensor inclinat com aquest, a part del de Puigcerdà. Durant els darrers 7 anys sempre hem anat a passar un cap de setmana d'hivern a la capital de la Cerdanya, i tret d'una ocasió (va estar un dia aturat) sempre l'he vist funcionar perfectament i en bon estat. I més d'algun cop ens ha tocat fer cua per agafar-lo...

El que caldrà és una bona vigilància de la instal·lació, sobretot perquè es respectin els màxims de càrrega. Tornant a Puigcerdà, allí hi he comptat prop d'una desena de càmeres i un vigilant en hores punta.

Anònim ha dit...

en el meu cas, he tingut l'oportunitat de veure i pujar al funicular de Lisboa. Allí és una autèntica atracció turística i sí ha servit per a unir el barri amb la ciutat. Funciona amb un estricte horari i hi ha un "maquinista". Ah! i s'ha de pagar!

Albert

Anònim ha dit...

Ves per on jo també vaig sovint a Puigcerdà i puc afirmar que l'ascensor està infrautilitzat.
En el cas de Malgrat tindrà un èxit turístic i paisatgístic evident... però no sé si donarà satisfacció a l'objectiu pel qual ens hem gastat 1.300.000 euros: connectar més facilment el barri del castell amb el centre de la població.

Anònim ha dit...

El manteniment signat amb Ascensors Soler, puja a 6.032 eurus anuals.Cal afegir-hi despeses de neteja, jardineria, vigilant, si col·loquen càmeres, etc.
Jo no crec en obres descomunals ni espectaculars, trobo millor les petites coses que ens ajuden a superar els obstacles, essent més pràctiques i funcionals.

Anònim ha dit...

Exacte, com el croquis de les escales que ERC en el seu dia va proposar per conectar la plaça amb el parc del castell. Una gran idea! sobretot per aquells que han de mobilitzar-se amb cadira de rodes.

Anònim ha dit...

El manteniment signat amb Ascensors Soler, puja a 6.032 eurus anuals.Cal afegir-hi despeses de neteja, jardineria, vigilant, si col·loquen càmeres, etc.

on s'han aprovat aquestes quantitats?

Anònim ha dit...

A mi m'ha encantat! i els comentaris d'avui eren positius. Els veins ho estaven esperant, s'ha notat.
és una bona idea!

Anònim ha dit...

a mi no m'agrada gens, si pogues el treuria

Anònim ha dit...

La Cerdaya i Malgrat poca cosa tenen a veure!!només en qüestió de € estem molt allunyats.Està molt bé inaugurar ara donem temps a veure què passa.

Anònim ha dit...

A PUigcerdà l'ascensor va estar molt temps aturat. Precisament patia moltes averies.Esperem que no sigui el cas.