Per 169 vots a favor i 168 en contra es va aprovar ahir, al Congrés dels Diputats, el decret de mesures urgents per reduir el dèficit públic. Entre les mesures aprovades, la baixada dels sous dels funcionaris d’un 5 % i la congelació de les pensions pel 2011. Mesures impopulars, que van ser criticades per tots els grups parlamentaris menys pel socialista, i que varen sortir endavant gràcies a l’abstenció de CiU, CC i UPN.
Si el senyor president del govern hagués governat millor, potser ara mateix no en seríem aquí. Però el fet és que hi som, i que s’ha d’actuar. Si el decret en qüestió no hagués estat aprovat, què hauria passat? Pel que sento dir, l’euro hauria caigut encara més, el govern hauria hagut de dimitir, el caos hauria sigut important, no només a Espanya, sinó a Europa. Per això em faig una pregunta: per què el PP va votar no?
Amb la seva votació negativa, el PP va posar en perill l’economia espanyola. Ho va fer conscientment, com si no li importés gens ni mica el país, sinó només foragitar el socialisme del poder (per posar-s’hi ells, és clar). Va ser una irresponsabilitat important, que, almenys per un servidor, no es pot passar per alt. Que potser les pensions no s’haurien d’haver tocat, pot ser. Però recordem que les pensions alemanyes estan congelades des de fa tres anys.
Si, almenys, el PP hagués dit on hauria fet els retalls necessaris a les despeses de l’estat, es podria comprendre el seu no, un no basat en proposar el mateix retall fet d’una altre manera, que s’hauria pogut votar. Però el PP es va guardar bé de dir on retallaria, no fos el cas que algú s’enfadés. I això, a més d’irresponsabilitat, és covardia.
He sentit aquest matí a la ràdio una proposició per no congelar les pensions: tornar a posar l’impost del patrimoni, recentment suprimit. Aquest impost recaptava 1.800 milions d’euros, xifra més important que la que s’obté congelant les pensions. La proposta sembla raonable. Per què no la va formular el PP? Per més que, molt probablement, aquest impost es tornarà a implantar a la propera tanda de mesures per reduir el dèficit (que no trigarà massa)
Ahir, a la tele VEO (la del diari El Mundo), un animal que es fa passar per economista, un tal Cuesta, va fer, tot rient-se del govern, una sèrie de proposicions per reduir el dèficit de 17.000 milions, sense tocar ni els sous dels funcionaris ni les pensions. No recordo la llista sencera, però sí les dues més importants:
- eliminar les primes a les energies renovables, que varen costar 6.000 milions l’any passat. El tal Cuesta, que es diu economista de dretes, deu entendre tant d’economia com jo, ja que no es vol donar compte que, si es vol preservar la seguretat jurídica de les empreses, no es pot legislar retroactivament (com fan a Veneçuela), traient de cop i volta les primes a les instal•lacions existents. En tot cas, es pot legislar dient que les instal•lacions futures no tindran cap prima, però això no disminuirà les primes a pagar pels anys a venir. Una proposició purament demagògica.
- eliminar 4.200 milions d’ajudes al desenvolupament. Fer això, de cop, seria, i el senyor Cuesta ho sap, catastròfic, tant pels que reben les ajudes com pels que les estan aportant. Ja se n’ha reduït 800 milions, i tota futura reducció haurà de ser progressiva.
Les dretes espanyoles, sobretot les madrilenyes, són, ho he pogut confirmar ahir, irresponsables i demagògiques. Per això, ni ara ni en un temps molt llarg, el PP tindrà el meu vot. He criticat molt els socialistes i el seu president, però, ara per ara, trobo mil vegades millor el PSOE que el PP. Mil vegades millor el senyor Rz. Zapatero, tot i sent molt dolent, que el senyor Rajoy. Un Rajoy que encara té la barra d’acusar CiU de no haver aprofitat l’ocasió per fer fora l’actual president del govern central (per posar-s’hi ell, és clar). I encara hi haurà babaus que els votaran.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada