dimarts, de desembre 04, 2012

El dèficit de tarifa elèctrica i el secretari d'estat d'energia


A un mes de que acabi l'any, els departaments de regulació de les empreses elèctriques ja comencen a disposar de previsions precises per al dèficit de tarifa, en què apareixen xifres que oscil•len entre els 4.800 milions i els 5.000 milions, quan, per llei , no pot superar els 1.500 milions. Dels costos elèctrics, les primes al règim especial, entre les quals figuren les renovables, pujaran fins a 8.400 milions, davant d’una previsió de 7.220 milions, i el cost extra de l'activitat fora de la Península no es traslladarà als pressupostos del Estat i rondarà els 1.300 milions, al que caldria sumar la desviació en el consum previst.

El ministre Soria i el secretari d'estat Marti Scharfhausen

El passat 23 de novembre, el secretari d'estat d'energia D. Fernando Marti Scharfhausen va comparèixer davant el Senat per presentar els pressupostos generals de l'Estat per l’any vinent. El senyor Martí va insistir que la prioritat del seu departament és solucionar el dèficit tarifari, que al tancament de 2011 superava els 24.000 milions d'euros, i va assegurar que es trigarà "vint o trenta anys" a pagar el dèficit de tarifa acumulat, que s’ha anat generat durant anys perquè els ingressos del sistema elèctric no han sigut suficients per cobrir els costos.

Va insistir en la seva presentació que la Comissió Nacional d'Energia (CNE), de la que el senyor Marti va ser vicepresident durant més de deu anys, va advertir en diverses ocasions al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero del perill que suposava el creixement del dèficit tarifari i de l'efecte que tindria el desenvolupament de les tecnologies fotovoltaica i termosolar per sobre dels objectius previstos, però que no va obtenir resposta.

El fet és que el ministeri d'indústria ha estat incapaç, en els 11 mesos que porta l'actual govern, de trobar una solució a aquest problema del dèficit de tarifa. Ha sigut un any perdut.

Això és a causa que el secretari d'estat no sembla la persona adequada per al lloc. La vicepresidenta del govern ha dit, referint-se a ell (recordem que la vicepresidenta coordina les reunions dels secretaris d’estat): "Ve amb acudits i està com de broma a totes hores i quan ve sempre està intentat interessar-se per les xafarderies dels altres ministeris, sobre Rodrigo Rato i els altres secretaris d'Estat. De veritat, no puc amb ell, és superior a les meves forces. Ja l'hi he dit a Sòria, que el tal Scharfhausen em treu de polleguera, em torna boja i que alguna cosa s'ha de fer, perquè aquest home és impossible, és impossible ... És incorregible. Tant, que el dia que presentàvem l'Avantprojecte de Llei, me’l imaginava al costat i tenia por que em passés alguna cosa. Encara ha d’arribar la primera vegada que li hagi escoltat parlar d'energia".

Al que l'interessat, segons sembla, ha contestat: "Ho sabia. El que passa és que jo sóc un tio divertit, entremaliat, audaç i ambiciós. La veritat és que a mi això de la política em va molt, em mola quantitat, em posa de veritat, em va la marxa, ... encara que era millor quan estava de conseller a la CNE, on es cobrava més". I va afegir per rematar la feina: "Soraya és com Teresa Fernández de la Vega, però en joveneta, menys seca i més rodoneta".

Hi ha rumors d'un canvi a la secretaria d'estat d'energia. A veure si és veritat. També corre el rumor que està previst canviar el ministre, el senyor Soria, que té, com a únic mèrit reconegut, el d’haver-se interessat molt, quan era conseller d’economia de les Canàries, pel pare del senyor Rajoy, que viu a les illes Canàries.

El senyor Marti Scharfhausen deixarà el sector energètic molt pitjor de com el va trobar. Ha sigut part del problema i no la solució. Si se’n va, ho farà deixant una patata calenta i un problema encara més gros a qui el substitueixi.

Mentre aquesta tropa segueixi al govern, com volem que el país vagi endavant?