divendres, de desembre 28, 2012

Gas natural a Catalunya


Ahir es va publicar a la Vanguardia un reportatge sobre la possible existència de jaciments de gas natural a Catalunya. No es tracta de jaciments clàssics, sinó del que s’anomena gas d’esquist o gas de pissarra, el gas que ha fet que, els darrers anys, els estats Units s’hagin convertit en el primer productor mundial de gas, alleujant de manera molt important el seu dèficit comercial.

Una empresa ha sol·licitat permís per investigar l’existència de bosses d’aquest gas, sondejant l’existència de gas a dues zones de Lleida i de Barcelona. Aquesta empresa, Montero Energy Corporation, és filial d’una multinacional canadenca que té explotacions d’aquest tipus al seu país i als Estats Units.

Com sempre, la simple petició d’un permís per investigar si hi ha gas al subsòl ha aixecat una sèrie de protestes, no només dels ecologistes, sinó també dels ajuntaments, com el de Solsona i, el que és més greu, del mateix PSC. Quan hi ha una possibilitat de millorar l’economia catalana, sembla que siguem masoquistes, i de seguida surt, nombrosos com bolets després d’un dia de pluja, tot un reguitzell de gent que s’hi oposa. El mateix passa amb la MAT (Línea elèctrica de molt alta tensió) que hauria d’augmentar la potencia de connexió elèctrica entre Catalunya i França.

Ara que molta gent s’ha tornat independentista, potser hauríem de pensar una mica que la millor independència no és la política, sinó l’econòmica (pensem en Grècia o en Portugal, o senzillament, en l’Espanya de demà o de demà passat). Amb una país que té una dependència energètica fenomenal, és suïcida oposar-se a la idea d’una investigació per veure si, al subsòl de les zones indicades hi ha gas o no, i si la seva explotació podria ser rendible. Una altra cosa serà, arribat el moment, de donar el permís d’explotació, que ha de ser, si es dona, amb les màximes garanties mediambientals i amb les millors tècniques d’explotació. Però, per ara, només es tracta d’una investigació. Oposar-s’hi és, al meu parer, irracional, i no soc l'únic que pensa d'aquesta manera. Però així va el país.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Me еnсοntгaba іnԁаgando informaсіon en bing sοbre
averiаs ibeгdrola y llegue aquі. La νoу a recomendar рor que me parece buena
Here is my homepage ; iberdrola renovables