dijous, d’abril 18, 2013

República o monarquia


Fa uns dies es celebrava l’aniversari de la proclamació de la segona república. Em va recordar un conegut, a qui veig un parell o tres de vegades l’any, que sempre em fa la mateixa pregunta: tú ets monàrquic o republicà? Abans que pugui contestar, ell comença a explicar-me els grans avantatges de la república: és més democràtica, podem elegir el cap d’estat, serà més eficaç, etc. La darrera vegada que el vaig veure em va venir amb la nova idea de que, amb la república, podríem gaudir dels valors de la igualtat, la fraternitat i la llibertat.

El meu amic té tota la raó. Almenys, des del punt de vista teòric. Però un, que ha viscut molts anys a la república dels tres valors anomenats més amunt, té els seus dubtes. Es evident que la democràcia francesa és molt més sòlida que l’espanyola, però, penso jo, menys que l’anglesa, la danesa, la sueca o la noruega, on hi ha monarquies. A més, de quina república parlem: una presidencialista, com la francesa, d’una altre també presidencialista, però totalment diferent, com l’americana, o d’una república de visos parlamentaris, com l’alemanya o l’italiana?.

Haig de dir que avui dia no sé contestar al meu conegut. No sé si prefereixo viure en un règim republicà o en un règim monàrquic. Queda clar que una Catalunya independent seria una república, i així ha de ser, ja que no hi ha cap rei català. (Encara que... i si el cap d’estat d’una Catalunya independent fos el rei d’Espanya, com la reina d’Anglaterra ho és del Canadà?)

El que potser em fa decantar més per una monarquia a Espanya és que, si ara tinguéssim una república, hi ha moltes probabilitats que el president es digués José Maria Aznar.

Afegit el 24 d'abril

Llegit al diari d'ahir: la presidència de la república costa als italians quatre vegades més que la monarquia als britànics. De manera que ni el factor econòmic és sempre favorable a la república.