dimecres, d’abril 04, 2007

L'energia eòlica



Els diaris del dia 20 de març ens deien que el dia de Sant Josep s’havia batut a Espanya el rècord de producció d’energia eòlica. Que la potència de punta havia estat de 8370 MW, el què és molt, ja que la potència instal•lada és de 11550 MW. També ens deien que l’energia eòlica generada el dia de Sant Josep equivalia a la de les vuit centrals nuclears.

Anem-hi pas a pas. El dia de Sant Josep es varen produir a Espanya un total de 743 GWh, dels que 173 varen ser d’energia nuclear i 169 d’energia eòlica. Sembla, doncs, que l’energia eòlica és una solució alternativa a l’energia nuclear. Però recordem que el dia de Sant Josep va fer molt de vent.

Anem ara al dia 15 de desembre del 2006. La producció total d’energia elèctrica a Espanya va ser de 829 GWh (va fer molt de fred, ja que Espanya estava en una situació anticiclònica, i a la nit hi va haver moltes gelades). La producció d’energia nuclear va ser de 182 GWh, i la d’energia eòlica només de 16 GWh. I és que les situacions anticiclòniques fa fred però no fa vent.

Es a dir, que el dia 15 de desembre del 2006 el fet que no feia vent va contribuir a produir molt CO2.

I és que un dels problemes de l’energia eòlica és que no produeix si no fa vent.

Quan travesses Espanya només veus turons plens de molins eòlics que es retallen en l’horitzó. Et topes amb molts camions que transporten pales immenses o cilindres que serveixen da base als molins. Anant a Ortigueira, la última “dificultat” és el Caxado, amb les seves boires, els seus animals solts i, des de fa poc, amb desenes de molins eòlics. A la ria d’Ortigueira, miris on miris, les muntanyes que l’envolten estan coronades de molins.

En tant que enginyer, trobo l’energia eòlica molt interessant tècnicament. Aquest estiu he visitat una fàbrica de pales a As Somozas, municipi veí d’Ortigueira. Les llarguíssimes pales em varen impressionar. L’enginyeria que porta el seu disseny és molt interessant.

Però em pregunto: val la pena destruir el paisatge amb molins de vent impressionants per tenir una energia de la que no ens podem refiar? Potser no, però fa modern.


Nota:
MW = megawatt = 1000 kilowatts
GWh = gigawatt-hora = = 1000 megawatts-hora = 1.000.000 kilowatts-hora

Es pot trobar la producció d’energia eòlica i totes les dades sobre producció i demanda d’energia elèctrica aquí.