divendres, de setembre 07, 2007

Tot aquest enrenou, era necessari?

Aquesta és la pregunta que m’ha fet en Janí, un cop hem sabut que L’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament estudiaran una solució per canalitzar la riera tot salvant els arbres de Can Feliciano. En Janí es va començar a interessar sobre aquest problema quan va veure, mentre preníem una cervesa a una terrassa de la platja de Pontedeume, el reportatge quer va fer la TVE 1.

Es que ningú no sabia que el projecte de canalització de la riera implicava el tallar aquests arbres?, em pregunta en Janí.

Home, jo no he vist el projecte, però em sembla evident que els que el varen fer i els que el varen aprovar ho devien saber molt bé, li contesto.

I no varen dir res a ningú?, insisteix en Janí.

Mira, Janí, la llei diu que els projectes s’han de presentar, durant un mes generalment, al públic, perquè la gent pugui presentar les al•legacions que jutgi convenients. El problema és que ningú no en va presentar cap.

Es estrany que la gent no es preocupi dels problemes que pot presentar un projecte, diu encara en Janí.

Mira, Janí, per això fa falta tres coses:

- Que de veritat es doni facilitats al públic per consultar els projectes, cosa que no es fa.
- Que hi hagi una veritable conscienciació democràtica del poble, que encara no hi és.
- Que els regidors de l’oposició facin la seva feina, que no la fan.



La informació pública

Ni a l’ajuntament de Malgrat ni en molts altres ajuntaments i administracions hi ha el més petit interès perquè la gent consulti els projectes. Els dirigents d’aquests organismes no han digerit encara el fet d’haver passat a ser una societat democràtica. Perceben, molts d’ells, la democràcia com un sistema on es vota cada cert temps, i on els que resulten elegits fan el que els dona la reial gana. Es el que feien els del “despotisme il•lustrat”, tot pel poble però sense el poble.

Per això, anuncien la informació pública en unes pàgines del diari que ningú llegeix. Els projectes els posen damunt d’una taula, no sempre complets i de vegades no hi ha la darrera versió del projecte. Et posen traves per endur-te’l a casa o al despatx per consultar-lo en condicions (l’altre gent que el voldrà consultar no el trobarà, et diuen) i no te’n deixen fer fotocòpies, que són molt cares i les fotocopiadores de l’organisme no estan fetes per això. I ni tant sols els pengen a la pàgina web de l’ajuntament, no fos que algun ximplet els llegís.

El temps va passant, i ningú no presenta al•legacions. La feina s’ha fet, però la democràcia ha estat escamotejada.

I després, els mateixos, quan fan els seus discursos, recriminen als que no han anat a votar per mandra, per comoditat o per desídia... Tindran morro!!


La conscienciació democràtica del poble

Tu i jo, Janí, que ha viscut uns quants anys a França, hem vist com la gran majoria dels projectes que es fan als ajuntaments on hi hem tingut residència han estat motiu d’al•legacions de la part del públic. La llei, a França, es semblant a la d’aquí. Però a França hi ha molts anys que hi ha democràcia, i aquí no. Allà han après que val més prevenir que curar, i aquí no. El que no vol dir que, en casos extrems, s’hagi de fer el que s’ha hagut de fer a Malgrat.

Els projectes, als països democràticament desenvolupats, prenen probablement més temps que aquí per madurar, però en general s’aplica el consens. I quan el consens no s’aplica, els governants es troben amb el poble davant seu. Que és el que ha passat a Malgrat.


El paper de l’oposició

El projecte de canalització de la riera va arribar a l’ajuntament l’any 2004 i es va aprovar definitivament l’any 2006 sense que es presentessin al•legacions o projectes alternatius, va dir l’alcaldessa durant el ple del passat dia 4. Els regidors de l’oposició varen tenir, doncs, dos anys per revisar el projecte i per presentar al•legacions o projectes alternatius. No ho varen fer. Per què?

Potser no varen demanar una còpia del projecte, quan aquest va entrar a l’ajuntament. Potser el varen demanar i no els hi varen voler donar. No ho sabem. Tant en un cas com en l’altre, els regidors de l’oposició no varen fer la seva feina. I quan algun d’ells, que tant en el 2004 com en el 2006 feia part de l’equip de govern, ens diu que l’han enganyat (millor seria dir enganyada), li hem de dir que la culpa és seva: si hagués mirat el projecte, o l’hagués fet mirar per algú que hi entengués, hauria vist el nyap dels arbres de Can Feliciano.

Suposo que això servirà als regidors de l’oposició per comprendre que fer oposició no és només anar al ple a dir sí o no, o a fer propostes. Aquest treball consisteix, també, a revisar els projectes, a fer les al•legacions que considerin pertinents, i a alertar el poble del que, segons ells, es farà malament.


Has parlat com un llibre, em diu en Janí. Però, dient tot això, no creus que tothom s’enfadarà amb tu?

Potser sí, Janí, però aquesta conversa queda entre nosaltres dos. Ningú ha de saber el que penso sobre aquest tema.

I ara, què passarà?

No ho sé, el poble ha guanyat una batalla, però la guerra no s’ha guanyat encara.

Saps el què penso?, em diu en Janí. Penso que l’ACA i el govern municipal faran un projecte alternatiu amb pocs canvis, que el poble actualment no acceptaria, però que, com que només hi ha un vot a “convèncer”, tindran “arguments” suficients per fer-lo aprovar pel ple. Ja que, si bé ho mirem, serà molt difícil, sinó impossible, trobar un projecte alternatiu de canalització de la riera amb la mateixa capacitat d’evacuació d’aigua que la riera actual i sense tallar els arbres.

Es a dir que, segons tu, li responc, val més que Déu ens agafi confessats.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

no em diguis que els partits de l'oposició no han fet la seva feina. parla per ciu o per icv, però no per erc. sóc simpatitzant a malgrat per erc i sé tot el procés que han anat fent en el tema de la riera. és més, he vist que han publicat tot el que han fet al respecte des del 2004 a la seva web. tu mateix ho pots consultar. a més de presentar al·legacions al POUM, ho han dit a tort i a dret al poble. a la revista la teva veu, a la ràdio local i comarcal, al punt diari, als plens, pel carrer, etc. la gent que està interessada en els temes de malgrat s'informa i sap sens dubte quina és la posició de cada partit. però es veu que fins que la gent no veu que estan tallant un arbre, no reaccionen. em sap greu que generalitzis, no s'ha de fer mai.

Anònim ha dit...

ERC no va presentar cap al.legació del projecte durant el seu tràmit final. El propi regidor Marc Monguilod, va reconeixer durant el Ple del dimarts 4 de setembre que l'oposició havia de reconeixer, també que no havien fet bé la seva feina en aquest aspecte.
Les al.legacions que havient fet en el seu dia en el POUM, es van desestimar, ja que segons els informes tècnics pertinents que es van fer en el seu dia, així ho indicàven.
Informeu-vos bé, ja que sou els reis de desinformar a la població i només dieu el que us interessa.

Anònim ha dit...

Benvolgut el meu gos i jo,
Voldria fer un aclariment sobre el teu escrit i quin ha estat el posicionament d'ERC en els últims anys sobre la riera. Penso que no es pot generalitzar per igual a tots els regidors de l'oposició.

Quin ha estat el posicionament d'ERC respecte el cobriment de la riera?

Donades les declaracions de la Sra. Conxita Campoy, Alcaldessa de Malgrat, en les que afirma textualment: “Es molt greu que els regidors que han estat a l’Ajuntament i han vist el projecte no hagin dit res i ara es queixin”, acusant l’oposició de no tenir “cap interès en els arbres” i de ser els instigadors de la mobilització,

Des d’ERC volem manifestar que des de l’any 2003 la nostra formació SEMPRE s’ha pronunciat obertament contrària al projecte de cobriment i urbanització de la Riera de Sant Genís i ho hem fet en els termes i accions que detallem:

- El març de 2003 es presenten per escrit al•legacions al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat de Mar (POUM), entre altres temes fent referència al “sistema de riera”, demanant “la preservació i restauració forestal del curs de la riera des de la zona industrial de Can Catalina fins el carrer del Carme”. No cal dir que va ser desestimada per l’equip de govern (PSC, CiU, PPC)

Aixó sí: les al•legacions presentades per ERC van obligar l’equip de govern a contractar els serveis d’una empresa (INNOVA)especialitzada perquè redactés un informe ambiental de la riera, tal i com reconeix el mateix document (maig 2003).

- Almenys des de juliol de 2003 ERC ha publicat amb certa periodicitat escrits en diferents mitjans ens els que s’explicita de manera clara el nostre posicionament sobre el tema: Som-hi, juliol 2003, juliol 2004; La Teva Veu, octubre 2003, març i setembre 2004, setembre 2005. A més de fer-ne referència explícita en d’altres articles vinculats amb el patrimoni local (Sindicat, Santa Rita, Torreta del Castell, Torre de la Vídua de Can Sala, Molí de la Sal, Mines de Can Palomeres, etc.). Durant tot aquest temps, s’han enviat notes de premsa a tots els mitjans de comunicació comarcals informant sobre l’estat de la qüestió, i s’han fet declaracions al respecte a Ràdio Malgrat i a d’altres ràdios de poblacions veïnes.

- Ple de l’Ajuntament del dia 8 de juliol de 2004. En ell, es posa a debat i aprovació el “Projecte constructiu de la canalització de la Riera de Palafolls en el terme municipal de Malgrat de Mar entre el carrer Riera i el carrer del Carme”. El vot d’ERC va ser CONTRARI a la seva aprovació argumentant entre d’altres coses que “la riera no s’hauria de cobrir en cap dels seus trams (…) demanant que es faci un replantejament”. Malgrat tot, el projecte s’aprova amb els vots del PSC, CiU i PPC.

- ERC es reuneix amb el Sr. Xavier Latorre, responsable de l'ACA de la zona Tordera- Besós, per demanar que es faci un projecte que compleixi les normatives europees i la nova cultura de l'aigua.

- Un darrer intent d’aturar el projecte: cartes trameses al Conseller de Medi Ambient de la Generalitat Sr. Salvador Milà i al Director de l’Agència Catalana de l’Aigua Sr. Jaume Solà, amb data 19 d’octubre de 2004. En aquests escrits reiterem la nostra oposició al projecte de canalització i sol•licitem que es retiri “el projecte presentat per al cobriment del segon tram de riera de Sant Genís i que tingui a bé de presentar un projecte totalment obert amb criteris d’enginyeria ambiental que permetin la preservació real de la riera”.

El 29 d’octubre es rep la resposta del Conseller de Medi Ambient en la que es reconeix que el projecte de canalització s’ha redactat “en col•laboració amb l’Ajuntament de Malgrat” i que en el sector de Can Feliciano “l’estructura de formigó obliga a l’efecció de l’arbrat existent (…) tot i que es preveu, també, la seva reposició”. Finalment s’afirma que “no es considera una actuació urgent ni, probablement, necessària a curt termini”.


Tal com hem exposat, doncs, hem fet públic els nostres arguments al rebuig del projecte de cobriment de la riera a través de tots els mitjans que hem tingut al nostre abast.

Segurament es podrien haver fet més actuacions, però ara mirem el futur, tenim una nova oportunitat.
Endavant Malgrat!!!!!!
teresa verdaguer
regidora d'ERC

http://www.esquerra.cat/malgratmar

Anònim ha dit...

anònim de les 10:26, un no és més cec que el qui no vol veure. és trist que la gent d'erc o propera a erc s'hagi d'anar justificant perquè no fan bé la seva feina. més aviat diria que és la gent que governa a la que se li ha de recriminar si fa o no la seva feina. com a malgratenca, mai havia vist una oposició treballar tant, però imagino que com que no ets ni votant d'erc ni proper al partit, més aviat al contrari, és normal que ho critiquis. ho respecto, però no suporto la gent que menteix per desacreditar un altre. durant l'última legislatura he escoltat més d'una vegada la posició contrària de la teresa i la resta de regidors respecte el cobriment de la riera. és necessari que s'hagin d'anar justificant cada vegada? de què teniu por? aquí cadascú fa la seva feina, i potser el que hauries de procurar és que el teu entorn també la faci i escolti més el poble.

ssr ha dit...

Sabia que la meva posició sobre l'actuació de l'oposició no agradaria pas massa. El fet, però, és que no es varen presentar al.legacions durant la informació pública, ni de la part del públic ni de la part de l'oposició.

Això no vol pas dir que l'oposició no hagi fet res. Això vol dir que ni s'han fet al.legacions (que és una cosa que compta molt) ni s'ha alertat al poble.

Ara bé, estic d'acord amb el comentari que diu que mai la oposició havia treballat tant com ara.

Però potser ha faltat experiència per fer les coses administrativament correctes.

Anònim ha dit...

d'acord només en part. s'ha alertat el poble. si el poble no es vol enterar, això ja és una altra cosa.. per què creus si no que guanya la conxita?...

Anònim ha dit...

no creus que és més preocupant que ciu votés a favor coneixent el projecte i ara canviï d'opinió? no és més coherent la posició d'erc i icv?

Anònim ha dit...

companys d'ERC, no us hi mateu.Us he seguit mes o menys aquests últims anys i em sembla que el PSOE-CIU i PePe no us han aprovat mai res del que heu presentat.
Us vaig escoltar un dia alertant de la destrucció/construcció de la muntanya de Santa Rita, allà s'hi varen tallar molts d'arbres i ningú ha dit res.

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 7:30h, voldria recolzar-lo i dir-li que a allà també actualment i viuen simpatitzants d'ERC i tampoc van clamar al cel ni moure un dit pels arbres que es van tallar. Aquests ademés eren autòctons i mediterranis.
Aquí només s'instrumentalitzen els debats quan interessen.

Anònim ha dit...

a l'anònim de les 3:10 PM ,


segur? informa t bé

Anònim ha dit...

Santa Rita va ser una altre de les al.legacions que va posar ERC al POUM.
Desestimada per PSC-PSOE,CIU i PPC

Anònim ha dit...

jo també he estat atenta a la política municipal els últims anys, i erc va ser l'únic partit que va alertar de la destrucció de santa rita i ningú va dir res. es van quedar sols defensant-ho.

Anònim ha dit...

L'oposició va polititzar el debat dels arbres per un profit polític i res mes!