dijous, de febrer 21, 2008

El Molí de la Sal

Una bona notícia: l’equip de govern ha aprovat adjudicar les tasques d’excavació arqueològica al Molí d’en Valeri, més conegut com a Molí de la Sal, amb l’objectiu de recuperar-lo. Aquest és un primer pas per realitzar una proposta general d’intervenció global sobre aquesta instal•lació. El cost d’aquesta intervenció és de 6.500 euros.

L’ajuntament va comprar el molí l’any 1998 als llavors propietaris, i l’edifici es va incloure al Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat, que li atorga valor històric i especifica que tots els elements propis del molí són objectes de protecció. El molí consta de tres plantes: el carcavà al soterrani, l’obrador al semisoterrani i l’habitatge a nivell de carrer. També hi ha una bassa, un safareig i una torre, on probablement hi havia un molí aiguader.

Felicito des d’aquí l’equip de govern. La iniciativa és bona. Esperem que la realització també.

Fonts: Ràdio Palafolls i Diari Maresme

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Si mires la pàg. web de l'Ajuntament veuràs que l’edifici NO es va incloure al Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat, només les restes:
p://www.ajmalgrat.es/ajuntament/campanyes_projectes/poum/cataleg/FITXA38.pdf
que vol dir que si no hi ha intenció de conservar-lo pot desapareixa com a tal i quedaran només les restes.
La pressió ciutadana es molt important

Anònim ha dit...

L'Ajuntament està fent aquest informe per que des de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat se li ha demanat. Des de l'any 98 l'edifici ha estat propietat municipal i mai s'ha fet res per conservar-lo.

MALGRATOT ha dit...

Volen el solar per edificar-hi un Quinta qualsevol, aquest és l'objectiu real que cerquen i de bones intencions no en tenen cap per conservar-ho, el temps ens ho dirà però jo no m'hi jugo un pèsol pel destí final del molí.
No volen despesa inútil, restaurar i conservar surt molt car i ells volen benefici immediat tangible i fàcil.

ssr ha dit...

En efecte, al Catàleg de l'Ajuntament es diu, referent al Molí:

Protecció de les restes

Les dues moles volanderes, l’engegador, la zona del carcavà i obrador, Així com els cups.
Es pot enderrocar l’edificació existent (habitatge a nivell carrer). La nova construcció, en planta soterrani, haurà de conservar l’obrador, el carcavà i els mecanismes del molí que es puguin recuperar.
Els cups de recollida d’aigua podrien arribar a desaparèixer segons el projecte proposat.

Com que hi ha paraules complicades per especialtzades, aquí en van les definicions (per cert, no he trobat carcavà en català, he posat la definició en castellà):

Cup = conducte estret, de forma cònica o cilíndrica, per on va l’aigua a la roda o turbina d’un molí d’aigua.

Cárcava = Zanja o foso.

De tota manera, espero que l'oposició i el poble mantingui l'ull obert sobre el que es pugui fer al Molí. Malgrat tot, sóc optimista. Per ara.

Gràcies pels comentaris.

Anònim ha dit...

Carcavà: cambra o corredor, sovint cobert amb volta, situat sota l'obrador del molí, on hi ha el banc, l'arbre i el rodet, darrera el qual entra l'aigua que el fa voltar a través de la canal o del pany. Pel sòl del carcavà, generalment inundat, s'escorre l'aigua vers l'exterior, al riu, a una altra bassa o a un rec.

Anònim ha dit...

trobo que les felicitacions hauríem d'anar, en primer lloc, per a la ciutadania i els partits de l'oposició que des de fa mesos han posat de relleu el valor del conjunt i han fet passos per conscienciar el nostre equip de govern --sempre cec i a remnolc-- de la seva importància. Caldrà vigilar com sempre, ja sabem que al nostre ajuntament sempre se li escalpa la pulsió trixeraire.