diumenge, de maig 11, 2008

1.200.000 euros a fer punyetes


Dèiem l’altre dia que es tornava a omplir de sorra la platja de s’Abanell, a Blanes. La veritat, és que la platja va quedar molt bé. Ho hem de reconèixer, encara que no estàvem d’acord amb la draga que s’estava fent de 150.000 metres cúbics de sorra del davant del cap de la Tordera. A la vista dels més de vint metres d’amplada de la platja, que feia goig, fins i tot ens varem avergonyir de la nostra crítica.

Però... tot té un però, ha vingut una llevantada. I aquesta llevantada se’n ha endut més de la meitat de l’amplada de la platja regenerada per la draga. Llevantada traïdora, que no ha volgut tenir en compte que el cost de la darrera regeneració va ser de 1.200.000 euros, que no s’han endut el vent, sinó les onades.

Es clar, que qui no es consola és perquè no vol. Si no s’haguessin abocat aquests 150.000 metres cúbics de sorra, si no s’haguessin gastat aquests 1.200.000 euros, potser avui no hi hauria passeig, a s’Abanell. O potser sí.

Reconeixem que el problema és complicat. Però reconeixem, també, que les solucions d’aportar sorra a s’Abanell no són més que solucions poc durables, quatre dies la darrera. Potser seria hora de deixar-se de conyes i de fer el que s’ha de fer: posar roques davant del passeig, tal com es va fer a Malgrat fa cinquanta anys, quan, per causes desconegudes, ens varem quedar sense platja: s’Abanell quedaria sense platja, sí, però no es malmetria el fons del mar davant del cap de la Tordera. I fer espigons, esperant que les corrents anessin fent petites platges al seu redós.

I així, llençant una vegada més milions d’euros dels nostres impostos al mar, ens queixem de que el finançament de la Generalitat és insuficient. I si comencéssim per fer bé les coses?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Només recordar que aquesta actuació la està duent a terme el"Ministerio".
No entenc perquè hi barrejes el finançament de la Generalitat?

ssr ha dit...

Té raó, però només en part: és un fet que el ministeri de Medi Ambient és el que ha pagat el cost dels reompliments de la platja de s’Abanell. Però hem de recordar que hi ha hagut un altre reompliment, al cap de la Tordera, que ha estat pagat per l’ACA, i que tampoc ha durat. Llegim al Diari de Girona:

“Arran d'aquella avaria de la dessaladora, que va provocar que la Selva marítima i l'alt Maresme begués aigua de l'aquífer tot l'estiu a causa de tenir aturada la única planta dessaladora de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va emprendre el passat novembre una reforma en els sistemes d'extracció i va reomplir aquella part de la costa amb 180.000 metres cúbics de sorra per generar una platja artificial que protegís la instal•lació. La sorra es va extreure del sòl marí de la punta del Tordera i va retornar-hi al cap d'unes setmanes, quan va arribar el primer temporal fort de l'hivern. L'operació va costar 1.200.000 euros, el mateix que ha costat el reompliment fet a s'Abanell la setmana passada.”

Em referia a aquest reompliment de l’ACA quan parlava de la Generalitat, i que respon a la mateixa filosofia que els fets pel ministeri.

Anònim ha dit...

Sigui qui sigui... aquest país està en un desgovern absolut!