divendres, de novembre 28, 2008

Fum

Ahir el govern central va anunciar noves mesures per fer front a la crisi i per tractar de disminuir l’atur. La mesura estrella de l’anunci va ser la despesa de 8.000 milions d’euros per fer obres. Aquestes obres hauran de tenir com a particularitat que hauran de ser intensives en mà d’obra. Per tant, no es tracta de grans obres públiques, que es fan amb molta maquinària i amb relativament poc personal.

El govern central tenia davant seu un problema polític per resoldre: el del finançament local. Tenia els alcaldes revoltats i no podia dedicar-los més recursos econòmics, ja que l’estat no té ni un duro. Ha gastat els quartos que li “sobraven” en ajudar als joves a llogar pisos (amb el que els lloguers s’han encarit) i en “tornar” 400 euros al personal per augmentar el consum (i el consum s’ha ensorrat)

Però el senyor president del govern és un home llest. No és prou intel•ligent pel càrrec que ocupa, però és llest. I ha pensat que amb la crisi, podria matar dos ocells d’un tret. I ha decidit que siguin els ajuntaments els que s’ocupin de gestionar la despesa dels 8.000 milions. Tot i saber que els ajuntaments no tenen els mitjans per fer aquestes despeses amb la mínima racionalitat acceptable.

Si dividim aquests 8.000 milions d’euros pels 42 milions d’habitants d’Espanya, veurem que “toca” a 190 euros per habitant. Si el repartiment fos proporcional als habitants (que no ho serà, però pel raonament que farem és una suposició suficientment aproximada), a Malgrat li tocarien gairebé 3 milions i mig (uns 570 milions de les antigues pessetes)

Vist el que hem vist aquests darrers anys sobre la capacitat tècnica de fer inversions de l’ajuntament de Malgrat, algú pot suposar que l’ajuntament serà capaç de gastar, d’una manera econòmicament raonable, 3 milions i mig d’euros l’any 2009 en nous projectes, sabent que s’ha de tractar de projectes que necessitin un ús intensiu de mà d’obra?

Que el senyor Rodríguez Zapatero ha fet una jugada de polític llest, ningú no ho podrà negar: els alcaldes ho tindran molt cru per dir-li que volen més finançament. Però el donar la gestió d’aquests 8.000 milions als ajuntaments és una garantia de que el seu rendiment serà mínim.

Pel que respecta a Malgrat, esperarem atentament a veure quina és la quantitat acordada i quins són els “nous” projectes que es faran. Podrem, llavors, donar una opinió més sòlida que la que donem avui. Però molt ens temem que, en aquests dies pre-nadalencs, el senyor president del govern central ens ha venut fum, fum, fum. I que aquest fum l’haurem de pagar, tard o d’hora, amb els nostres impostos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

i qui ets tu per dir que fins ara no ho han fet d'una manera raonable?

ssr ha dit...

Només s'ha de veure el que s'havia pressupostat els darrers cinc anys i el que realment s'ha fet.

Només s'ha de veure com s'està fent el pas sota la via del tren.

Només s'ha de veure el que passa amb el camp de futbol.

Si d'aquestya manera de fer se'n diu raonable...