divendres, de novembre 07, 2008

La llevantada d’aquests darrers dies

Una vegada més, la llevantada ha arribat a les nostres costes i, una vegada més, la costa ha retrocedit. A la platja blanenca de s’Abanell, com sempre, i a la dessaladora, com sempre.

A s’Abanell la llevantada ha descalçat 350 metres de passera pels vianants, i a la dessaladora se n’ha endut la sorra que protegia les instal•lacions elèctriques, que han quedat pràcticament als peus de l’aigua. Aquesta sorra que protegia les instal•lacions elèctriques de la dessaladora es va abocar ara fa un any i es va renovar a principis d’estiu.

Ja hem perdut el compte dels milions d’euros enterrats per protegir s’Abanell i a la dessaladora que, una i altre vagada el mar ha engolit. I encara s’espera el projecte de reforma integral de la zona que el ministeri de Medi Ambient ha d’elaborar.

Des de la població veïna, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) reitera que la franja costanera blanenca, recentment afectada pel temporal, només es podrà salvar a través d’una actuació integral que contempli la descanalització del delta del Tordera, modificar el sistema de captació de la dessaladora de Blanes i desmuntar la petita escullera que sosté els transformadors d’aquesta instal•lació i que impedeix que els pocs àrids que transporta la Tordera sedimentin i regenerin la platja.

No sé si aquesta és la solució definitiva, o bé si el retrocés de la costa no té cap solució. El que no és acceptable és que, desprès dels diners enterrats any rere any (diners que surten dels nostres impostos, no ho oblidem), encara s’estigui esperant el projecte del ministeri. Si els tècnics d’aquest ministeri no tenen cap solució a proposar, que es faci el que suggereix el CEAB i, si no dóna resultat, que es posin pedres davant del passeig de s’Abanell, i que aquest es quedi sense platja, si no hi ha cap altre remei. Perquè no hi ha solució pitjor que la d’anar llençant els diners al mar.