dissabte, de juny 20, 2009

Les “veritats” del senyor Rodríguez

L’altre dia el senyor Rodríguez, president del govern central, va fer unes declaracions al la cadena quatre de televisió, on va voler justificar un possible tancament de la central nuclear de Garoña. Pocs dies després, el PSOE va enviar als diputats, senadors i membres importants del partit socialista un argumentari que recollia les respostes del president.

El senyor Rodríguez Zapatero va dir: "En el món només hi ha 6 centrals nuclears que tenen un escenari de pròrroga per a sobrepassar l’edat de 40 anys" La realitat és que en el món hi ha actualment 58 centrals en operació amb permís per a operar fins als 60 anys: 53 als Estats Units, 4 a Suïssa i 1 a Holanda. Als Estats Units 19 altres centrals estan a l’espera de rebre l’autorització per a operar fins als 60 anys.

Sobre la construcció de noves centrals nuclears, el president del govern central va afirmar: "Només hi ha 1 central nuclear en construcció en el món. Es troba a Finlàndia i té molt problemes perquè costa molt més del que estava pressupostat". En realitat hi ha 50 centrals on ja han començat les obres i altres 51 en projecte. Algunes d’elles amb tecnologia i part del capital espanyols, com a resultat d’acords internacionals signats pel llavors ministre d’indústria José Montilla.

I, parlant de preus: "Un kWh d’energia nuclear i un kWh eòlic al consumidor li costa exactament igual". Les dades de 2008 (simplificant) són que l’energia nuclear va costar 0,035 €/kWh, la de cicle combinat 0,060, l’energia eòlica 0,080 i la fotovoltaica 0,40. Quan Garoña estigui amortitzada, al preu de la seva energia disminuirà sensiblement. Es evident, doncs, que si es tanca Garoña, qualsevol energia de substitució serà més cara, el que repercutirà necessàriament sobre el preu que haurem de pagar.

Personalment ni tinc accions ni tinc cap interès en cap companyia elèctrica. El que em preocupa és que, en temps de crisi, en un temps en que hauríem d’estalviar cada euro per poder sortir del caos econòmic on ens trobem, el president del govern central senyor Rodríguez, tingui un concepte tan elàstic de la veritat. No sé si per ignorància o perquè és un doctrinari a qui la realitat li importa ben poc.