divendres, d’abril 13, 2012

Les contribucions especials


Alguna vegada he expressat la meva opinió de que les contribucions especials no haurien d’existir. En efecte, aquestes contribucions es basen en una pretesa plusvàlua d’unes cases o d’unes propietats per unes obres que es fan als carrers. És una manera com una altre de fer pagar un impost sobre un benefici abans de fer efectiu aquest benefici. Si jo tinc una casa o una propietat que, diguem, podria vendre per 100 i, amb les obres de millora que es fan al carrer la podria vendre, diguem, per 110, però no la venc ni tinc cap intenció de vendre-la, algú em podrà explicar on és la plusvàlua, perquè jo no la veig enlloc.

A més, aquest hipotètic augment del valor de la propietat, qui el calcula?

Però, la llei sent la llei, i les contribucions especials formant part de la llei, penso que, si s’apliquen, s’hauria de fer sobre dues bases: la primera, l’acord dels veïns, la segona, una certa justícia.

Al ple d’ahir es van tombar aquestes contribucions especials de la darrera ocurrència del govern municipal sobre els impostos especials, la reurbanització dels carrers St. Elm, Llibertat, part del carrer del Carme i la Plaça Joaquim Ruyra.. També es va aprovar, amb el vot negatiu dels partits que formen part del govern, que es fes una consulta als veïns afectats. Si aquesta consulta es fa, serà un primer pas. Sense el consentiment dels veïns no s’hauria d’aplicar cap contribució especial.


El cost d’aquesta ocurrència del govern municipal és de més d’un milió d’euros, dels que hi ha una subvenció de 200.000 euros i una aportació dels veïns del 75 %, aportació que, a primera vista, sembla exagerada. Si mirem les dades publicades al Malgrat Tot de Mar, podem veure que la justícia entre les diverses contribucions especials brilla per la seva absència, ja que les aportacions dels veïns van del 29 % al 90 %, sense cap explicació raonable que justifiqui aquestes diferències. I dic sense cap explicació raonable perquè dir que per una actuació s’han aconseguit més subvencions que per una altre no és una explicació raonable pel contribuent: un equip de govern com cal hauria de compensar amb inversions pròpies la manca de subvencions externes, per unificar la contribució dels veïns.

És clar que per això faria falta tenir un equip de govern com cal.

1 comentari:

Anònim ha dit...

És realment un fenomen paranormal que uns veïns paguin el 75% de les obres a realitzar al seu carrer mentre altres, curiosament els veïns del carrer on viu l'alcaldessa, nomes paguin un 40% de l'obra.
Penso que aquest misteri ocult nomes el pot resoldre el Professor d'Arbó en col·laboració amb el sociòpata Puignou.