dimecres, d’abril 18, 2012

Repsol, Vaca Muerta i “fracking”


Avui mateix està de moda criticar a la presidenta argentina per la nacionalització del 51 % de la petrolera YPF (Yacimientos Petroleros Fiscales), de la que Repsol en tenia el 57 % aproximadament. Ara, Repsol es quedarà fora de joc a l’Argentina.

La raó d’aquesta nacionalització és que s’ha descobert a aquell país un important jaciment de gas i petroli d’esquist, anomenat Vaca Muerta, a la província de Neuquén, al sud de la província de Mendoza, al peu dels Andes. Aquest jaciment sembla molt important, ja que s’ha estimat que seria el tercer del món, rere el Canadà i els Estats Units..

Repsol – YPF anava, pel gust del govern argentí, massa poc a poc per explotar el jaciment, i és molt possible que sigui veritat, no sé si per falta de coneixements tècnics o per què. A Cantàbria i a Àlaba, per exemple, on hi ha també un jaciment de gas i petroli d’esquist, Repsol no hi ha perforat res, i el govern basc ha hagut de demanar a una companyia americana que comencés a fer les primeres perforacions.

Als Estats Units, que des de fa pocs anys han començat a explotar aquest tipus de gas i de petroli, l’economia comença a funcionar amb força, en part degut a aquesta explotació.

A Europa, aquesta explotació està prohibida a França, i a la resta dels països, es troba molt contestada pels ecologistes, que no volen ni sentir parlar del “fracking”, dient que contaminarà les capes freàtiques d’aigua.

No sé si l’expropiació de les accions de YPF que tenia Repsol està bé o està malament. Però el que si sé és que, molt ràpidament, s’haurà de decidir si s’exploren (i s’exploten) els jaciments que tenim per aquí (també, probablement, a Catalunya). Cal que tinguem un cert coneixement del que és el “fracking”. Per això és molt interessant donar una ullada al vídeo que ha fet BNK, la companyia que ha començat a perforar a Cantàbria i Àlaba.

És curiós que els mateixos que critiquen els argentins per haver nacionalitzat el 51 % de YPF s’oposen a l’explotació d’aquesta energia a Espanya.