Comunicacions al Som-hi!
En el Som-hi! del mes de març hi llegeixo un escrit de la senyora Aubanell, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament, explicant per què els edificis de la casa rectoral, que pertanyen a l’Esglèsia Catòlica, no han pagat la seva part per la refecció del carrer de Passada. Aquest escrit és una resposta a una carta del mes de febrer, una mica airada, demanant a l’Ajuntament la raó de no cobrar als propietaris d’aquests edificis. L’explicació donada és clara (es tracta de l’aplicació del Concordat de l’Estat espanyol amb la Santa Seu) i ben raonada.
I és que parlant, la gent s’entén. Estarem o no d’acord amb els termes del dit Concordat, però ha quedat clar quin ha estat el motiu, i que aquest no és un “favor” de l’Ajuntament.
Si des de l’Ajuntament s’hagués replicat d’aquesta manera a cadascuna de les crítiques que s’han publicat al Som-hi!, ara no estaríem on estem, amb la querella presentada. Però s’ha estimat que no valia la pena contestar. I trobo que l’Ajuntament s’ha equivocat al no fer-ho de manera continuada.
Butlletí Municipal
Llegeixo també el Butlletí Informatiu de l’Ajuntament. Clar, ben presentat i relativament senzill de llegir, informa de moltes coses al poble. Molta feina que es fa des de l’Ajuntament és explicada en el Butlletí. I això és bo per la democràcia. La democràcia es basa en la informació, i el Butlletí en dóna força.
Molta gent critica el Butlletí: que si és massa luxós i car, que si és propaganda de l’equip de govern... Trobo que els quartos gastats en el Butlletí són rentables i que el temps emprat pels responsables de l’Ajuntament no és un temps malaguanyat. L’Ajuntament, si vol interessar el personal a assabentar-se de la cosa pública, no només ha de saber fer i fer, sinó que ha de fer saber el que fa.
Com que a Malgrat no hi ha cap mitjà de comunicació escrita que informi detalladament del que es fa a la Casa Gran (el Som-hi! no ho fa, probablement per falta de temps i de mitjans dels seus redactors), l'Ajuntament ho ha de fer personalment.
Es clar que una revista municipal haurà de complir alguns requisits. Per a mi són :
- Una informació clara sobre el que s’està fent, amb el seu cost econòmic i fotografies en color de les diferents realitzacions.
- Un espai de almenys mitja pàgina perquè cada grup dels que composen l’Ajuntament pugui expressar s’hi lliurement.
- Un espai on l’Ajuntament respon a preguntes del ciutadà (amb la firma del regidor que contesti)
En el darrer Butlletí ens hem assabentat que l’ampliació del parc Francesc Macià ha costat 2.975.000 euros i que s’han obtingut subvencions per un 40 % del total (pregunta feta també al Som-hi! en una carta al director), i així se’ns va explicant el cost de cada una de les obres que es presenten.
Trobo que al Butlletí s’hauria de donar una mica més d’espai als grups de l’oposició, i que hi falten respostes a preguntes dels ciutadans. Però, malgrat aquestes dues millores que, al meu parer, s’haurien de fer, haig de felicitar l’equip de redacció del Butlletí Municipal (Conxita Campoy, Neus Serra i Joan Carles Tagua)
Espero que el nou equip municipal que surti de les properes eleccions continuï informant-nos amb el Butlletí Municipal. Servirà perquè ens interessem cada vegada més amb el que es fa amb els nostres impostos. Que això és, en el fons, la democràcia.
2 comentaris:
La revista municipal tindria que complir un altre requisit:
segons l'article 170.2 de Llei de Règim Municipal estableix que "el Ple de l'Ajuntament ha de garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d'informació i difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de ràdio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'Ajuntament. En aquest sentit, els respectius Plens han d'aprovar un reglament que reguli les condicions d'accés i d'ús d'aquests mitjans pels regidors i els grups municipals constituïts en el si de la corporació".
A Malgrat no tenim cap reglament d'aquest tipus, ERC ho va presentar en un Ple i l'equip de govern (PSC-PP-CiU) hi va votar en contra.
L'equip de govern de Malgrat (PSC-PP-CiU) va considerar "per decreto ley" que la participació en el butlletí municipal pels grups de l'oposició seria d'aproximadament de 250 paraules.
Igual que un telegrama.
Publica un comentari a l'entrada