dijous, d’abril 10, 2008

Felicitacions a l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal ha penjat, en la web de l’ajuntament, còpies de la premsa publicada a Malgrat des del 1915 al 1975. Una molt bona idea, que serà útil, no només als carques de la meva edat, per recordar els temps passats, sinó per tots els que vulguin interessar-se pel què passava abans al poble.

Hem de felicitar a l’Arxiu Municipal per aquesta feina, i també al govern municipal per donar els mitjans a l’Arxiu per fer la seva tasca, que és molta i bona.


He fullejat els exemplars de Voz de Malgrat amb interès. Tenia un dubte, des que vaig llegir al llibre Malgrat i la seva premsa (1915-1918) que el cessament d’en Lluís Garriga com a director de la Voz va ser deguda a un article irònic sobre l’Acció Catòlica publicat en el número 140 de la revista. Em semblava que aquest article l’havia escrit un servidor, però no n’estava segur, i no em recordava què hi deia. Gràcies al treball de l’Arxiu, l’he tornat a llegir. En efecte, l’havia escrit jo. Aquí el copio, dóna una idea de la mentalitat de l’any 1965.


Això és l’Acció Catòlica?

En el número 138 de VOZ de Malgrat, corresponent al proppassat mes d'Abril, hi varem tenir el gust de llegir un article, sota l’epígraf general d’Acció Catòlica, titulat “¿Qué va a ser de vosotros mañana?”, fet pel senyor Adolfo -Muñoz Alonso, i tret de «Enlace», revista de la Federació Espanyola des Antics Alumnes Maristes.

El tal article era llarg i dens i, una mica encuriosits pel títol, el varem intentar llegir. La cosa va resultar àrdua i difícil, de tan rebuscat com era l’escrit, i de tan i tan entranyes paraules i frases que s’hi barrejaven. Ens va estranyar una mica que en un periòdic tan respectable com sembla aquest s’hi publiquessin unes tan enormes barbaritats

Paràgrafs com el de: “¿Qué será de vosotros mañana, los cristianos, cuando entre un sacerdote y un adúltero apóstata no haya más diferencia que un sermón monocorde de piedad y de exculpa hacia el que ¡pobrecito!, abomina de Cristo y busca nutriciones en las tetas del mundo?” ens han arribat al fons de l’ànima, i ens han fet pensar que si això es publica sota el patrocini d’Acció Catòlica, mes valdria que aquesta associació tingues com menys membres millor.

I quan varem veure que es passava pel mateix sedàs a Marx i Engels amb Teilhard de Chardin i la revista «El Ciervo», ens varem donar compte que el què es pretenia era penjar el cartellet de comunista a mes de mitja Església Catòlica. I això, si bé ho observem, fa una mica de riure.

Hem de felicitar a la revista «Enlace», a la Federació Espanyola dels Antics Alumnes Marístes, a l’Acció Catòlica i també (per què no?) a VOZ de Malgrat, per la lluminosa idea de patrocinar i publicar aquest escrit del senyor Adolfo Muñoz Alonso, senyor que, per altra part, mereix tots els nostres respectes.

S.