dissabte, d’abril 26, 2008

Malgrat de Noves

Malgrat de Noves és un despoblat del municipi de Noves de Segre (Alt Urgell), a l’esquerra del riu de la Guàrdia, a 810 m alt, dins l’antiga vall d’Aguilar. Pertanyia al vescomtat de Castellbò, dins el quarter de Castellbò.

El municipi de Noves de Segre té 124 km2 i 314 habitants. Comprén, després que el 1972 li foren annexats, els termes propers de Castellàs, de la Guàrdia d'Ares i de Taús. Oficialment hom denominà aquest nou municipi les Valls d'Aguilar, nom que no és prou adequat, ja que, si bé comprèn la vall del riu de la Guàrdia o d'Aguilar i les de la seva conca (el riu de Castellàs i el de Solans), Taús pertany a la conca de la Noguera Pallaresa i no a la d'Aguilar.

El terme municipal de Noves de Segre afronta a llevant amb el del Pla de Sant Tirs i amb l'enclavament dels Castellins (Montferrer i Castellbò), al S ho fa amb Fígols i Alinyà, amb l'enclavament de Baridà (del municipi del Pla de Sant Tirs) i amb el terme de Cabó; al SW el pic de Matella separa l'Alt Urgell (i per tant els termes de Cabó i de Noves de Segre) del Pallars Jussà (el Pont de Claverol) i del Pallars Sobirà (Gerri de la Sal). A ponent, Noves de Segre termeneja amb Gerri de la Sal i Soriguera (ambdós del Pallars Sobirà), mentre al N afronta amb l'extens terme de Montferrer i Castellbò.

El terme comprèn el poble de Noves de Segre, cap de municipi i, a més, els pobles i llogarets d'Argestues, Berén, Bellpui, Biscarbó, Castellàs, els Castells, Espaén, la Guàrdia d'Ares, Junyent, Miravall, Nyus, Taús i Trejuvell.

El terme municipal és articulat en tres valls principals, al llarg de les quals es distribueixen les diferents poblacions del terme. La vall principal és la vall del riu d'Aguilar (o de la Guàrdia, o de la Guardiola). En aquesta vall vessa les aigües la vall del riu de Castellàs, l'altra gran vall del terme. Finalment, al sector més ponentí apareix la vall del Riu Major, només en la seva capçalera, que pertany geogràficament a la conca de la Noguera Pallaresa i no a la del Segre.

(Informació trobada a la Gran Enciclopèdia Catalana)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola!

Buscant infromació sobre Malgrat de Noves he trobat el teu blog, molt interesant per cert :P
Estic fent el treball de fi de carrera sobre els pobles abandonats de les Terres de Lleida i tinc entès que a l'Alt Urgell hi ha 3, un d'ells Malgrat.

M'agradaria posar-me en contacte amb tu per si em podries donar més informació dels llocs de la zona.

No sé si llegiràs el comentari però el meu mail és : tabatha_pc@hotmail.com

Moltes gràcies,

Marina