divendres, de maig 30, 2008

Sobre les mocions de l’oposició al ple municipal

Per començar, diré que penso que les mocions que es presenten als plens municipals haurien de tenir alguna cosa a veure amb el poble. Només en casos excepcionals o en situacions d’emergència s’haurien, des del meu punt de vista, de presentar mocions sobre temes més generals. Es la meva opinió, i respecto als que en tinguin una de diferent.

Per què ho penso així? Doncs perquè la missió d’un ajuntament és la d’ocupar-se dels problemes del poble. Per tant, la del ple, com a òrgan màxim de representació, també.

Darrerament s’han presentat unes quantes mocions, que han demanat molta feina als grups municipals, cap de les quals poques han estat aprovades. En resseguirem algunes i en discutirem la seva pertinència.


Moció de CiU, suport al model lingüístic de Catalunya: és una moció amb una bona intenció, però que no és, al meu parer, pertinent per presentar a un ple, ja que el model lingüístic de Catalunya no està, que jo sàpiga, en cap situació d’emergència.

Moció d’ERC, suport al procés d’independència de Kosovo: què voleu que us digui? Per a mi no té res a veure amb l’administració malgratenca ni amb els problemes de Malgrat. Penso que el ple no és el lloc adequat per presentar aquest tipus de mocions. Per molta simpatia que algú pugui tenir per Kosovo, i per molt que algú pugui comparar el cas d’aquest petit país amb el cas català.

Moció d’ERC, CiU i ICV-EUIA per la creació d’un reglament municipal de participació ciutadana: moció perfectament adequada al ple, sobretot sabent que la llei obliga a tots ela ajuntaments a tenir un òrgan de participació ciutadana amb el seu reglament. El govern municipal s’oposa a la moció, tot estant-hi d’acord en el principi, al•legant que el preparar un reglament d’aquest tipus representa molta feina (quatre mesos, diu la senyora alcaldessa) i que no tenen previst el fer-ho ara mateix.

Moció d’ERC, CiU i ICV-EUIA per impulsar la renovació del consell municipal de turisme: moció raonable, però que va topar amb la decisió del govern municipal de substituir aquest consell municipal, que és consultiu, per un òrgan executiu. Ara s’està estudiant la modalitat que tindrà aquest nou òrgan. Una vegada creat, el consell municipal de turisme actual es dissoldrà. Estarem atents a la creació d’aquest nou òrgan i parlarem de la seva eficàcia.

Moció D' ICV-EUIA per tal de demanar una nova llei que reconegui l’avortament per la lliure decisió de les dones i integrat dintre de la xarxa sanitària pública: aquest tema no és de la competència d’un ajuntament, probablement els components del ple no tinguin suficients coneixements sobre aquest tema, complicat i delicat, i, per tant, no s’hauria de tractar en un ple.

Moció d’ERC, CiU i ICV-EUIA per a l’establiment d’una ordenança d’estalvi d’aigua: aquesta moció és una proposta perfectament adaptada als temps que correm. El govern municipal, però, no accepta aquesta moció, dient que, en cas d’entrar en estat d’excepcionalitat 2, s’ofereix a constituir una taula per redactar el ban que obligatòriament s’hauria de fer. Cosa que no té res a veure amb la proposta. Per si de cas, s’ha publicat a la web de l’ajuntament una llista de recomanacions sobre l’estalvi d’aigua. La posició del govern municipal sobre aquesta proposta és incoherent (ganes de tocar les pilotes, diríem) ja que a l’Agenda 21, aprovada el 21 d’abril de 2003, es contemplen accions segons les quals cal elaborar una normativa municipal per a l’estalvi d’aigua als edificis i a l’activitat industrial, cal elaborar un programa d’aprofitament d’aigua no potable per als usos que permetin, etc., coses que encara no s’han fet. Un altre dia parlarem d’aquesta Agenda 21, del què és, del què representa i de com s’ha posat en pràctica a Malgrat.

Moció d’ERC sobre la campanya “voluntaris per la llengua”: en un principi, podríem pensar que aquest és un tema general, que no té una relació directa amb el poble, però no és així, ja que aquesta moció demana que Malgrat no solament recolzi aquesta campanya, sinó que s’actuï per engegar, el 2009, l’actuació de parelles lingüístiques. Es, doncs, una moció pertinent i, lògicament, aprovada.

Moció d’ERC per l’elaboració d’un catàleg d’arbrat de Malgrat: moció perfectament assumible pel ple. No entro a discutir de si és una despesa més o menys útil, ja que, malgrat no haver-se aprovat, la posició del govern municipal és la de fer un inventari, no un catàleg, que estarà acabat abans de final d’any, per després demanar a la Diputació un Pla Director d’Espais Verds Municipals. Un, en la seva ignorància, no sap veure la diferència entre el que s’ha demanat i el que es proposa fer el govern municipal, però segur que n’hi ha una, i que deu ser relativament important. A finals d’any demanarem com es troba aquest inventari. Donem les definicions d’inventari i catàleg, per si algú hi veu una diferència.

Inventari: (GEOBOT) Anotació de les espècies vegetals i de diverses dades d’interès geobotànic d’una estació o un lloc determinat.
Catàleg: Llista descriptiva de coses agrupades per un nexe comú redactada segons unes regles establertes.


Resum

De les 8 mocions presentades,

3 no haurien hagut de ser presentades, segons el meu parer, ja que no tenen res a veure amb Malgrat.

De les altres 5,

una ha estat aprovada,

una altre gairebé (es fa un inventari en lloc d’un catàleg),

n’hi ha una en la que tothom hi està d’acord, però no es farà per ara (la de participació ciutadana) per una qüestió d’agenda,

una no es vol fer (la de l’estalvi d’aigua), sense raó aparent,

i una no és pertinent ja que el consell municipal de turisme es vol suprimir.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Segur que el model d'immersió lingüística no està en perill? et veig molt convençut. Doncs el PSC no va votar la moció. Va mencionar la llei d'educació que estava fent en Maragall (germà petit). Per alguna cosa deu ser, no?. D'altra banda, el PP es va atipar de dir que el model s'ha de canviar. No trobo la moció tant fora de lloc, tot i que et dono la raó en que en la mesura del possible les mocions s'han d'ajustar a temes del poble, però no cal oblidar que moltes iniciatives legislatives s'han impulsat des de l'aprovació de mocions als plens municipals. Quina millor manera de fer arribar al Parlament o al govern de torn el que pensa la gent sobre els temes d'actualitat?
Neus Serra

Anònim ha dit...

No acabo d´entendre aquesta postura
argumentant que temàtiques fora de l´abast municipal no s´hauríen de tractar,o si més no només en casos d´excepcionalitat.Tots hem escoltat en tractar temes que fan referència a la nació catalana que ho fem des de una perspectiva aldeana i que el mon
l´hem de mirar amb una òptica global.
Per nosaltres posar sobre la taula del ple el cas de Kosovo va estar plantejat per,tal i com després va succeir,mostrar la posició del partit que governa en aquests moments el nostre consistori,el govern de la Generalitat i el govern de l´Estat espanyol.Com bé deu saber,aquesta posició no coincideix precisament amb la de les nacions amb més llarga i reconeguda tradició democràtica.
Esquerra ha presentat la major part de mocions relacionades amb el nostre municipi,i així ho continuarà fent.Però també tenim el deure com a independentistes, de treballar desde tots els nivells on
estem representats ,i en la mesura que ens és possible per empényer la nació catalana a la plena sobirania.

Ramir Roger

ssr ha dit...

Com és lògic, i ja ho he escrit al començament del post, respecto les vostres opinions. Només he volgut exposar la meva, encertada o equivocada.