dimarts, de gener 12, 2010

Aeroports: una bona manera de llençar els diners

Publiquen avui alguns diaris la situació financera dels principals aeroports espanyols. AENA, que és la gestora aeroportuària espanyola, resulta ser una empresa ruïnosa. Però res no hi fa: AENA segueix i seguirà sent un dels darrers instruments franquistes de l’estat central.

Anem per parts: els aeroports espanyols han perdut, l’any 2.009, 433 milions d’euros abans d’impostos, una misèria. Han ingressat 1.876 milions d’euros, han tingut unes despeses directes de 1.425 milions d’euros i 671 milions d’euros d’amortitzacions, el que dona un resultat d’explotació de – 220 milions, al que s’han d’afegir 213 milions de despeses financeres.

Es a dir, que els aeroports espanyols, on s’han fet (i s’estan fent) enormes terminals que tenen una utilitat molt relativa, comparada amb el seu cost, s’estan llençant els diners dels contribuents.

Si agafem l’aeroport de Barajas, a ell sol li corresponen 283 milions d’euros d’amortitzacions i 156 de despeses financeres, i té un resultat negatiu de 301 milions d’euros. I tot degut a la T4!!

Però Barcelona també té la seva part de dèficit: 107 milions d’amortitzacions per l’any 2.009 (l’amortització de la T1 només s’ha comptat des de la seva inauguració), 31 milions de despeses financeres i un resultat negatiu de 29 milions.

Pel 2.010, el resultat previst és de -578 milions (unes pèrdues de 155 milions més que l’any 2.009), dels que 311 milions seran deguts a Barajas i 146 al Prat.

A Alacant, que té una terminal que fa poc es va ampliar, i que encara està lluny de la saturació, n’estant acabant una de nova...

S’han fet obres impressionants, però molt per sobre del que s’hauria pogut fer si s’hagués mirat la pela en comptes de voler fer obres faraòniques, a major glòria de no sabem qui. I nosaltres, babaus, els hem aplaudit: ens ha impressionat la T4 i no hem volgut quedar endarrere amb la T1 del Prat. Però ara toca pagar. I qui pagarà tot aquest malbaratament serem els mateixos que hem estat aplaudint. I no tenim ni un duro.

Article del País