dijous, de gener 21, 2010

Vic

No conec pas massa Vic, però és un poble que ha entrat al meu imaginari des de fa temps. Primer, com a ciutat curial: a casa es llegia molt a Mossèn Cinto. Després, com a vila sensual: quan feia el Preu, ens van portat a Vic per fer exercicis espirituals, dels que la única cosa que recordo és que, de nit, saltàvem per una teulada per anar a rondar, amb la nostra sensualitat d’adolescents, un convent on hi havia noies internes. Finalment, com territori misteriós, des de que cada setmana hi passava, per anar a treballar a l’Ariège francès, i travessava sovint aquella terra argilosa i boirosa, sobretot quan hi havia inversió tèrmica.

I, heus aquí que Vic, la curial, la sensual, la misteriosa, ha saltat a l’actualitat. La seva corporació municipal ha decidit no empadronar els immigrants il•legals, aprofitant una contradicció entre la llei de règim local i la llei d’estrangeria. Trobo que la corporació vigatana ha portat aquest afer d’una manera molt intel•ligent, tal com correspon a una vila curial: vist l’enrenou muntat, ha demanat un estudi jurídic i ha fet el que aquest estudi recomana, demanar al ministre de l’interior del govern central quins documents són necessaris per empadronar un estranger no comunitari.

Després, segons la resposta del ministre, es podrà veure si és ajustat al que diuen les lleis, i, si es considera necessari, aquestes es podran modificar.

Qui, a la meva manera de veure, no ha estat a l’alçada de les circumstàncies és (algú se n’estranya?) el president del govern central. El vaig veure ahir, amb una cara de boig il.luminat, la cara que devien posar els místics del segle d’or espanyol quan es pensaven que veien a Deu, dir al Parlament europeu que “el país que presideixo no permetrà que, per un truc d’un ajuntament, hi hagi persones que es quedin sense assistència sanitària o que els seus fills no puguin anar a l’escola. No ho permetrem, no ho consentirem”. Senyor president, faci fer unes lleis més coherents, pensi si té els mitjans humans i econòmics per poder-les complir, i després parli com una persona, no com un enviat del Senyor.

Tampoc ha estat a l’alçada de les circumstàncies el PSC, ja que, sense entrar en detalls, ve ordenar als seus regidors de Vic que votessin en contra de la nova normativa municipal sobre l’empadronament.

I tampoc està a l’alçada de les circumstàncies CiU, quan demana que es presenti a tots els ajuntaments de Catalunya una moció de recolzament al model d’integració de Vic. Quin model, el primer (denegar l’empadronament als emigrants irregulars), el segon (demanar un informe jurídic) o el tercer (demanar instruccions clares al ministre de l’interior)?

Per contra, on trobo coherent la posició de CiU és quan diu que plantejarà al congrés de diputats una iniciativa de correcció del buit legal o de la contradicció que existeix o pugui existir entre la llei d’estrangeria i el padró municipal. Això és una iniciativa constructiva, i no la del president del govern central, que es deu creure, malgrat que no és creient, un enviat del Senyor per a implantar la justícia, passant-se per l’arc del triomf les lleis vigents. Lleis que el seu govern ha tingut, durant sis anys, la possibilitat de millorar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Perdona, però sense entrar en el tema de la moció -que ja sé que no t'agraden massa- penso que el model de Vic es pot recolzar perfectament. S'ha de conèixer tota la tasca que ha fet aquesta ciutat, una tasca d'integració que no es pot esborrar ara per una polémica que l'únic que fa és posar de manifest que en aquest país es fan moltes lleis que després ningú pensa fer complir, i el que és pitjor, ningú pensa mai en assignar recursos suficients per fer complir. Personalment, he assistit a moltes jornades sobre immigració i sovint els reprsentants de Vic eren a la taula de ponents per explicar experiències que han servit de model. El que és inacceptable -i deixo de banda la polèmica- és que un municipi posi damunt la taula una problemàtica important i la resposta dels governants sigui merament d'aparador o d'etiqueta. De fet, ni la generalitat, ni el govern central s'han mullat en res més enllà de fer discursets o dictar ordres. Consti que jo no comparteixo necessariament la proposta, però qui governa un país faria bé de parar l'orella al carrer de tant en tant, deixar de fer discursos políticament correctes i començar a oferir solucions. Estic d'acord que s'empadronin els immigrants i que rebin assistència, el que no puc entendre és perquè llavors no els donem papers i els prohibim treballar. Això és més humà? Què dormin al terra dels portals com aquests dies de pluja he pogut veure? Què treballin ocults a tallers il.legals és més humà? Què els explotin és més humà?. Condemnar-los a la marginació és més humà i solidari?. Sincerament, penso que ningú ha estat a l'alçada del que planteja la polèmica.

neus

ssr ha dit...

Si del que es tracta és de fer una moció per recolzar el model d’integració vigent actualment a Vic, és una cosa. Però el que vaig entendre és que la moció volia recolzar la posició de l’ajuntament de Vic sobre l’empadronament (posició que comparteixo). Potser ho vaig entendre malament. Veurem la redacció de la moció, si es fa algun dia.

El meu escrit vol criticar, sobretot, el discurs del president del govern central.

Totalment d’acord sobre la resta del teu comentari. El problema de la immigració és molt difícil, no està resolt i no he vist cap proposició convincent per trobar-li una solució. Amb la posició inicial de l’ajuntament de Vic s’ha obert un debat interessant. Esperem que d’aquest debat en surti alguna cosa que permeti d’avançar. Però, per les reaccions que han tingut uns i altres, ho veig complicat.