dimecres, de gener 27, 2010

Tres xifres

Llegit avui al diari: la producció d’energia elèctrica nuclear a Catalunya, l’any 2.008, ha sigut de 22.420 Gwh, la producció total d’energia elèctrica ha sigut de 42.364 Gwh i el consum de 47.421 Gwh. Es a dir, que Catalunya ha produït només un 89 % de l’electricitat que ha produït, i d’aquesta electricitat produïda a Catalunya, l’energia nuclear ha sigut d’un 53 %.

No he comprovat aquestes xifres, però confio que siguin justes.

Hi ha gent que diuen que volen la independència de Catalunya. Es de suposar que aquesta gent, quan parlen d’aquesta independència, han estudiat què passaria amb l’energia elèctrica. Si és així, seria interessant que ens ho expliquessin.

Diré el que, segons jo ho analitzo, es desprèn d’aquestes tres xifres del diari. Si Catalunya fos independent, podria tenir una energia elèctrica molt més econòmica que la que té actualment, ja que a Espanya hi ha una tarifa unificada, basada en un 21 % d’energia nuclear (any 2.008), que és la més econòmica de totes. Per tant, amb més del 50 % d’energia nuclear, una Catalunya independent podria baixar de manera significativa el preu de l’energia elèctrica als consumidors, fent que els productes catalans fossin més competitius. El dèficit d’electricitat s’importaria de França (sempre i quan hi hagués suficient capacitat de transport d’electricitat), a un preu també relativament econòmic.

Es per això que, quan observo que alguns d’aquests independentistes es manifesten contra el magatzem nuclear a Catalunya, arribo a la conclusió que no creuen pas massa en aquesta independència de la que ens parlen, ja que una Catalunya independent hauria de construir un magatzem nuclear i, si ens el construeix l’estat central, tenint en compte el temps que es trigarà a construir-lo, ja podríem ser independents, els hi faríem pam i pipa i ens el quedaríem sense que ens hagués costat res (és broma, però, per què no?).

A no ser, és clar, que dins del caparró d’aquests pretesos independentistes, la data de la sobirania catalana sigui la mateixa que la de les calendes gregues.

9 comentaris:

Miquel ha dit...

Les xifres no em quadren. 22.420Gwh + 42.364Gwh > 47.421Gwh.

ssr ha dit...

Els 42.364 Gwh són la producció total. Inclouen, per tant, els 22.240 Gwh nuclears. El dèficit entre producció total i consum de Catalunya és de 47.421 - 42.364 Gwh.

fisió independent ha dit...

El model energètic que un voldria pel seu país si aquest fós un estat sobirà, no ha de ser el mateix per tots els seus ciutadans. Hi ha independentistes pro i anti nuclears com també n'hi ha pro i anti taurins. Vostè ens fa trampa en barrejar conceptes.

Miquel ha dit...

Ok, d'acord ho havia llegit malament. Gracies.

Anònim ha dit...

En aqesta notícia i d'altres el teu missatge és contra la independencia i Esquerra.

Anònim ha dit...

En aqesta notícia i d'altres el teu missatge és contra la independencia i Esquerra.

Anònim ha dit...

Un altre que no sap llegir.

Anònim ha dit...

o llegueix entre línees

Anònim ha dit...

Sempre seras un boca molla.
Se te be el plumero.