dilluns, de gener 11, 2010

El fred d’aquest hivern i l'Oscil•lació Àrtica



No hi ha dubte que la foto del Regne Unit nevat és impressionant. Però no és només el Regne Unit. Fortes nevades i temperatures molt baixes s'han estès per tot Europa, provocant el tancament d'escoles, paralitzant els aeroports i els transports per carretera, i fent caure algunes línies de transport d'energia elèctrica. Gran part d'Amèrica del Nord i parts d'Àsia també han experimentat el mateix fred brutal. Mentrestant, les terres àrtiques tenen temperatures superiors a les habituals.

La causa d'aquest fred inusual és un valor molt baix de l'Oscil•lació Àrtica (AO segons el seu acrònim en anglès)

L'Oscil•lació Àrtica és un sistema climàtic que influeix en el clima d'hivern a l'hemisferi nord. Es defineix per la diferència de pressió entre l'aire a les latituds mitjanes (al voltant de 45 graus al nord, prop de la latitud de Montreal, Canadà o Bordeus, França) i l'aire sobre l'Àrtic. Una massa d'aire de baixa pressió domina l'Àrtic, mentre que els sistemes d'alta pressió s'assenten a les latituds mitjanes. La intensitat de les altes i de les baixes pressions d'aquests sistemes oscil•la. Quan els sistemes tenen pressions més febles que el que és normal, la diferència de pressió entre l'Àrtic i les latituds mitjanes disminueix, permetent que l'aire fred de l'Àrtic llisqui cap al sud, mentre l'aire més calent es mou cap al nord. A una Oscil•lació Àrtica més feble del que és normal se li diu que és negativa. Quan els sistemes de pressió alta i baixa són forts, l'Oscil•lació Ârtica és positiva.

Durant el mes de desembre de 2009, l'Oscil•lació Àrtica ha estat molt negativa, com es veu en el gràfic. La imatge mostra l'impacte d'aquesta Oscil•lació Àrtica negativa en les temperatures de la superfície de la terra a tot l'hemisferi nord, prenent com a base la mitjana de les temperatures de desembre des del 2.000 fins al 2.008 (com més blau, més fred). L'aire fred de l'Àrtic va congelar la superfície de la terra en les latituds mitjanes com la nostra, mentre que les terres àrtiques, com Grenlàndia i Alaska, tenien una temperatura molt més càlida del que és habitual.

Quina és la causa que hi hagi aquestes fluctuacions en els valors de l'Oscil•lació Àrtica? Sembla que aquestes fluctuacions estan lligades a les de l'Oscil•lació de l'Atlàntic Nord (NAO). Però la realitat és que no hi ha encara una explicació convincent de què és el que causa aquestes fluctuacions que tant influeixen sobre el clima. Com tampoc està gens clar què és el que ocasiona altres fenòmens semblants, com el Niño (l’amic Jordi Mercader dixit al darrer som-hi!). Ni perquè aquestes fluctuacions són, de vegades, com aquest hivern, particularment importants.

Sobre el clima encara queda molt per estudiar i entendre.

Dades sobre els valors mensuals de l'A.O.