dimarts, de gener 19, 2010

El Dr. Samsó

Aquesta setmana, a Mataró, el Dr. Samsó serà proclamat beat. Hi va ser rector a la parròquia de Santa Maria.

De petit vaig sentir parlar molt del Dr. Samsó; la família de la mare procedia de Mataró, i tant ella com els avis materns l’havien conegut de prop. Es tractava d’un bon home, pel que es deia a casa, que va ser assassinat com tants capellans l’any 1.936, poc després de la revolta militar que va acabar tombant la república.

No repetiré tot el que em varen explicar, ara fa més de mig segle, sobre aquest capellà, però tot el que em varen dir era bo: un bon home, un home molt caritatiu, un home valent. M´havien explicat com el varen agafar (a l’estació, quan, aconsellat per molta gent, fugia de Mataró), el que va dir quan el varen agafar (sí, soc jo a qui busqueu), com va morir, sense voler que li tapessin els ulls, i perdonant els seus assassins. Tot el que va passar durant la guerra era encara molt viu als anys quaranta, i els que llavors érem criatures escoltàvem les històries que els pares ens explicaven amb molta atenció.

El Dr. Samsó era una bona persona, i per això el varen assassinar. I que no em vinguin amb excuses de que va ser víctima d’una acció feta per “incontrolats” (excusa que es dona molt sovint als crims comesos per la república, per contrast amb la repressió perfectament controlada i dirigida per les autoritats que va fer el franquisme, tant durant la guerra com després), ja que la mort del rector es va decidir en un ple de l’ajuntament mataroní, un ple que va ser molt agitat, i en el que un animal que va ser després ministre de la república va ser un dels que varen votar la seva mort.

Però avui no és dia per polèmiques. La beatificació del Dr. Samsó és, per a mi, que només l’ha conegut per referències, un reconeixement just. M’alegro de que, encara que sigui amb tants anys de retràs, se li reti aquest homenatge. I me’n alegro no només per a mi, sinó sobretot per la mare i pels avis que, allà on siguin (encara que només sigui en el nostre record) estaran, aquesta setmana, molt contents.