diumenge, de juny 12, 2011

Un llibre per llegir

Lester Russel Brown, autor de molts llibres sobre el medi ambient, als seus 77 anys, llança una nova i potser definitiva alerta amb "The World in the Edge", on adverteix sobre els signes cada vegada més preocupants de col•lapse econòmic i ecològic: "Cap civilització anterior ha sobreviscut a la destrucció de seus recursos naturals. Tampoc sobreviurà la nostra ", diu.

"El meu instint em diu que la tempesta perfecta o l'última recessió pot succeir en qualsevol moment. I el detonant pot ser una crisi alimentària sense precedents, causada per una combinació d'onades de calor i de manca d'aigua. Fins ara havíem obviat els efectes del canvi climàtic sobre la necessitat d'alimentar a gairebé 7.000 milions d'humans. I la veritat és que ens estem acostant al límit abans del que pensàvem ".

Però els signes no són gens encoratjadors, reconeix. Des de principis d'any, com un riu invisible per sota de les catàstrofes naturals i de les revolucions polítiques, s'està larvat una crisi global pel preu i la carestia dels aliments. En països com l'Índia i Algèria han esclatat protestes socials. La falta d'aigua potable i per a la irrigació és ja urgent en països com Iemen i Aràbia Saudita. Xina i Corea del Sud estan estenent entre tant els seus tentacles pel Nil, a la recerca de terrenys cultivables per al seu propi gra.

"El canvi climàtic és una amenaça per a la seguretat alimentària, com va quedar demostrat durant l'última sequera a Rússia", adverteix Brown. "El clima extrem pot forçar a cada vegada més països a tancar l'aixeta de la exportacions per poder alimentar a les seves pròpies poblacions".

No estic segur que totes aquestes desgràcies siguin degudes només al canvi climàtic, sinó també a l'augment de la població i l'explotació dels recursos naturals. Sigui com sigui, The World in the Edge és un llibre de lectura obligada per qui s'interessi per aquests temes.

Es pot descarregar el llibre The World in the Edge aquí.