divendres, de novembre 16, 2012

Els programes electorals: el programa del PP


Una ocupació per combatre l’insomni és, sense cap dubte, llegir els programes electorals. A més de combatre l’insomni, alternes els atacs de riure amb moments de profunda desolació. Com és que als programes electorals hi posen tantes tonteries?

He començat per llegir el del PP. No per res, sinó perquè és el més curt, i això s’agraeix. Només té 21 pàgines, moltes d’elles amb “sants”. Té 100 propostes, no més ni menys, dividides en capítols.

1. Sortir de la crisi econòmica, la nostra prioritat: impulsaran una política econòmica que combini austeritat i creixement, però no expliquen com ho faran, entre altres coses, perquè no ho saben. Proposen un nou finançament singular per Catalunya, que respecti el principi d’ordinalitat; el problema és com és que això no ho diu també el govern central. Incrementaran substancialment els recursos destinats a Recerca, Investigació i Desenvolupament de les empreses, però no diuen res de la recerca pública, i prometen aquest augment de recursos quan el PP estatal els ha rebaixat de manera suïcida. Proposen un reguitzell de millores viàries, que no se sap com es finançaran, diuen que el corredor ferroviari mediterrani és prioritari, quan el seu partit, a Europa, el tracta d’enfonsar. Pel que fa a l’energia, només diuen que revisaran el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2011-2020: no tenen ni idea del que faran en aquest àmbit. Fomentaran el turisme familiar i cultural. Tornaran a convocar les ajudes de la llei de barris.

2. Regeneració democràtica: reduiran el 20 % dels diputats al parlament i suprimiran 782 consellers comarcals. Reduint els diputats s’asseguren un parlament menys eficient, el que demostra que el PP té molt de respecte al funcionament dels parlaments.

3. Una administració més eficaç i menys costosa: evitaran duplicitats i descentralitzaran competències de la Generalitat cap a les diputacions i ajuntaments. Suprimiran els organismes públics que no tinguin una rendibilitat social, reduiran les dimensions dels mitjans de comunicació públics (no ho diuen, però visen TV3) y tancaran les delegacions de la Generalitat de Londres, París, Berlín i Nova York.

4. Una societat oberta i amb dues llengües: suprimiran les quotes lingüístiques del cine i les sancions, promocionaran un bilingüisme integrador (aneu a saber què vol dir això), garantiran que tots els catalans tinguin el dret de ser atesos per les administracions públiques en la llengua oficial que vulguin, adequaran les lleis del Parlament a les sentències dels tribunals (adéu immersió educativa en català)

5. Un model de seguretat més eficaç i eficient: augmentaran la plantilla de mossos d’esquadra fins els 18.300 (quan tinguin calés per fer-ho), i coordinaran els mossos amb la policia i la guàrdia civil, el que equival a dir que els mossos dependran dels altres dos cossos.

6. Una societat més justa: ensenyament trilingüe (però no diuen com el podran organitzar: per mi que pensen fer-ho com a Galícia, on el fracàs és absolut en aquest tema), una formació professional dual entre escola i empresa, trauran l’euro per recepta, modificaran el decret de llistes d’espera, revisaran les urgències, establiran un programa per la gent gran, als que proveiran d’un talonari de serveis, prioritzaran l’emigració provinent dels països hispanoamericans (segurament per augmentar el percentatge dels que parlen castellà)

En resum, un programa totalment banal (no és l'únic). Ni una sola paraula sobre com millorar les universitats, gairebé res sobre l’energia, ni una sola paraula sobre agricultura ni sobre el model productiu. Això si, tot amb i dins d’Espanya.

A la vista del que diu aquest programa, als que votin el PP ja saben què els espera: continuar amb la crisi, perquè no tenen ni la més mínima idea de com sortir-ne.