divendres, de març 08, 2013

Les llevantades de sempre


Llevantades, garbinades, n’hi ha hagut sempre. I continuarà havent-n’hi. Per això em sembla infantil la reacció de molts responsables locals que, de vegades, sembla que considerin que el que passa és una cosa que no havia passat mai. I reclamen solucions al govern, sigui quin sigui aquest govern. Sigui la Generalitat o sigui el central. Pensen, amb el seu caparró, que són els altres els que han de pagar les destrosses fetes pels temporals, destrosses causades per la seva imprudència a l’hora de donar permís per a construir on tothom sap que és una zona que correspon al mar. Obliden la dita que diu que “allà on ha estat del mar, el mar hi tornarà a estar”. La mateixa dita val pels rius i rieres. Com que no s’ha volgut tenir en compte aquesta veritat, després venen els planys.

Qui hauria de pagar les destrosses dels temporals? Senzill, els que han donat el permís per construir sobre la sorra, sigui a Blanes, on la construcció a la zona de s’Abanell ha estat suïcida, sigui a Pineda, amb el seu “bonic” passeig sobre la sorra i descalçat per la darrera llevantada.

Però, diuen les autoritats locals, “som municipis turístics, i hem de garantir que les platges estiguin netes i tinguin sorra, ja que, si no és així, el negoci turístic es ressentirà”. I un es pregunta per què hem de ser els contribuents els que paguem perquè el negoci turístic no es ressenti. Podem deduir d’aquestes declaracions de certes autoritats locals que el cost d’arreglar platges i passejos després d’un temporal és un cost ocult de la indústria turística, de manera que és aquesta indústria qui se’n hauria de fer càrrec, almenys parcialment.

Però no. Hem volgut construir a zones que pertanyen al mar i després ens queixem que el mar, de tant en tant, vulgui recuperar el que és seu. Hem sigut perfectament idiotes, moguts per l’avarícia, i després volem que els altres es facin càrrec dels problemes que nosaltres mateixos hem contribuït a crear.

Els problemes causats per les llevantades i les garbinades no són nous a les nostres contrades. A la foto hi podem veure les conseqüències d’una garbinada a Lloret l’any 1915, a la zona de l’ajuntament. Una mica més, i l’ajuntament es troba dins del mar.