dimecres, de gener 31, 2007

L’esdeveniment del 2006 a Malgrat


Si es fes una enquesta sobre quin és l’esdeveniment més important que ha passat a Malgrat durant l’any 2006 tindríem moltes respostes. La meva és que el més important que ha succeït a Malgrat el 2006 ha estat la manca de pluja.

Segons llegim al Som-hi del mes de gener, en l’excel•lent secció d’en Jordi Mercader, l’any 2006 han caigut a Malgrat 354 litres/m2, dels que 191 varen caure el mes de gener. Els anys anteriors, la pluja registrada a Malgrat ve ser de

1993 = 656 litres/m2
1994 = 661 litres/m2
1995 = 771 litres/m2

Quan un era més jove, li varen ensenyar que Espanya es podia dividir en una Espanya seca, on plovia menys de 750 litres/m2, i una Espanya humida, on plovia més de 750 litres/m2. Malgrat estava situada entre les dues, al límit entre la una i l’altre. Així ha estat també del 1993 al 1995. L’any 1996 ha estat excepcionalment sec. Si a això s’hi afegeix que ha estat un any amb una temperatura mitjana més elevada que els anys anteriors, arribarem a la conclusió que el clima malgratenc del 2006 correspon més aviat al clima d’un desert que al clima al que estàvem acostumats.

L’any climàtic 2006 ha estat un any excepcional o és el començament del anomenat canvi climàtic? Ningú ho sap.

Aquesta manca de pluja ha estat relativament pal•liada per l’aigua dolça provinent de la dessaladora de Blanes. Aquesta dessaladora va ser inaugurada el mes de gener de l’any 2003 amb una capacitat de 10 Hm3 par any (10 milions de metres cúbics per any). Posteriorment s’ha decidit augmentar la seva capacitat al doble.

El consum d’un poble com Malgrat es pot calcular fàcilment: cada persona té, a Espanya, un consum mitjà d’uns 180 litres per dia. Si hi ha 18000 persones a Malgrat, el consum diari serà doncs d’uns 3200 metres cúbics per dia, i el consum anual d’un xic més d’un milió de metres cúbics. A això s’hi ha d’afegir el consum de les persones que ens visiten durant l’estiu, i que porten el consum domèstic estimat a una mica menys de 2 milions de metres cúbics. Es a dir, Malgrat consumiria la desena part de la producció de la dessaladora de Blanes, un cop ampliada la seva capacitat.

Per cert, parlant de la dessaladora, va estar fora de servei des de mitjans d’octubre fina a mitjans de novembre del 2006, ja que l’aigua del mar va envair les casetes elèctriques dels transformadors. L’excusa és que la costa es va menjar més de pressa del que s’havia previst i que hi va haver un temporal..., el que demostra com es fan les coses en aquest país: massa de pressa i buscant economies que, a la fi, surten cares.

Però tornem a Malgrat. Un creixement del poble com el que hi ha hagut aquests darrers anys ha fet augmentar automàticament el consum d’aigua del poble. Es a dir, si tenim en compte l’estat dels aqüífers de la Tordera, s’ha augmentat la dependència de la dessaladora de Blanes. Els que tenen sempre a la boca la paraula sostenible, pensen que el tipus d’urbanisme que ha facilitat aquest creixement es pot qualificar d’urbanisme sostenible? O serà que els ecologistes que s’han oposat a la construcció de la dessaladora són uns ecologistes de pas sucat amb oli, contraris al progrés de la humanitat, i que l'instal.lació d'una dessaladora és quelcom d'altament sostenible?

Al malgratenc li ha tocat gratar-se la butxaca per pagar l’augment de preu de l’aigua. Perquè l’aigua de la dessaladora és, naturalment, més cara que la dels aqüífers de la Tordera. En part per un excés de consum individual, i en part per un creixement de la població. Hem de pensar que, amb l’aigua dels aqüífers es podia subministrar a un poble de 12 a 14000 habitants. L’aigua corresponent al creixement més enllà d’aquesta xifra és la que costa més cara.

Es clar que també es pot estalviar en el consum de l’aigua. Recordo emocionat (per l'incoherència d'alguns) la reunió del ple del 9 de juny del 2005, on ERC va presentar una moció pel foment de l’estalvi de l’aigua. Proposaven, els de ERC, repartir vàlvules estalviadores d’aigua a tots els veïns, per un pressupost estimat a 4200 €. Aquestes vàlvules, posades a les aixetes, permeten un estalvi del 50 % quan et rentes les mans, restes els plats, etc. Hauria estat una bona mesura. Però no es va acceptar per l’equip de govern que va preferir aprovar una moció que es pot resumir com bla, bla, bla,... Es a dir, una moció "molt sostenible"(?).

Seria bo que s’aprofités aquest esdeveniment d’un any de poca pluja per ser més eficaços en les mesures fomentant l’estalvi de l’aigua. També ho seria que es revisés al tipus actual d’urbanisme, que afavoreix un creixement massa important del poble. I un creixement massa important del consum d'aigua.