A en Janí no li va agradar el que vaig escriure sobre el balanç dels darrers setze anys a l’ajuntament. El va trobar negatiu. Li explico que només era un balanç parcial, ja que tractava només sobre un tema: el del creixement del poble i l’urbanisme que l’ha acompanyat.
- Hauries de parlar de més coses, em diu. Per exemple, què penses de les inversions que s’han fet? Del cobriment de la riera i de la creació del parc Francesc Macià, per exemple?
- Ja saps el que penso de les inversions, Janí. Per mi, el que compta és la qualitat de les inversions, no la quantitat. M’estimo més poques inversions i molt de manteniment del que ja existeix que al revés. Concretant, trobo molt bé la creació del parc; penso, però, que s’haurà de gastar molt per mantenir-lo en bon estat. I em sembla natural. En quant al cobriment de la riera, què vols que et digui? Tu i jo coneixem pobles on s’ha convertit la riera en un espai verd, i no està pas del tot malament. Personalment hi trobo massa ciment, però tampoc puc dir que hagi quedat malament. La inversió d’aquest cobriment era, per mi, d’una necessitat molt relativa, però respecto els qui pensin d’una altra manera.
- I de la política social que s’està fent, què en dius?
- Si t’haig de ser franc, no en puc opinar, perquè no la conec. Fa poc hi va haver una polèmica entre un regidor d’ERC i l’alcaldessa i la regidora d’aquest tema que podria haver estat interessant. Però ningú no va quantificar res: quanta gent en beneficia, quines són les prestacions, etc. Es va perdre una oportunitat d’explicar a la gent el que es fa. El que em va meravellar és que des de l’ajuntament es critiqui a l’oposició per fer ús d’un document oficial. “Es que en aquest document s’exageraven les mancances per obtenir més fàcilment una subvenció”, es va dir. El que és el mateix que dir que els que donen les subvencions són idiotes. En fi, Janí, no et puc contestar a aquesta pregunta per desconeixement del tema.
- Has trobat quelcom de positiu en aquests darrers anys? I t’ho pregunto perquè em sembla que només saps criticar.
- Mira Janí, no em provoquis. Et diré que trobo que la política de comunicació de l’ajuntament és molt bona. A la seva plana web hi pots trobar molta informació, molta més que en les de la majoria dels altres pobles que he consultat. I aquest munt d’informació t’ajuda a fer-te una opinió. Fins i tot és tant completa que hi trobes molts elements per criticar algunes de les decisions que pren l’equip de govern. També trobo molt bé el Butlletí Municipal: alguns diuen que és autobombo, i és possible que ho sigui d’alguna manera. Però és, sobre tot, un element per informar la gent del què s’està fent. I d’una manera agradable, ja que l’edició és de bona qualitat.I sóc dels que penso que per tenir una democràcia efectiva fa falta molta informació.
També trobo que la política cultural és bona. S’ha continuat el que va començar la anterior corporació, el que té ja un mèrit. I trobo que s’ha fet molt correctament. La recuperació de la història local ha estat, i és, un èxit molt important.
- I què penses dels agermanaments de Malgrat?
- Trobo que potser n’hi ha masses. El de Càrdenas, com a instrument d’ajuda a un país encara més pobre que el nostre, em sembla bé. Pels altres, estic d’acord amb el que diu ERC: s’hauria d’explicitar què es pretén amb aquests agermanaments. Si només es tracta de finançar viatges de franc a França o a Itàlia, què vols que t’hi digui? Es clar que el finançar viatges de franc pot donar vots... No trobo malament els agermanaments, però per jutjar la seva eficàcia fa falta veure per què serveixen. I per ara no ho veig pas massa clar.
- Penses que hi ha una política industrial eficaç a l’ajuntament de Malgrat?
- Crec que s’ha escollit un model de creixement basat en fer de Malgrat una ciutat dormitori. I penso això perquè encara no s’ha trobat un reemplaçament a la indústria tèxtil desapareguda fa anys. El turisme ja no és clarament una font de riquesa, ja que el turista que ve a Malgrat té un poder adquisitiu més aviat fluix. S’ha fet un parc industrial, però, sense tenir massa estadístiques, em sembla que no ha estat pas massa reeixit. Clarament, la política industrial ha mancat a Malgrat aquests darrers anys, amb el detriment del comerç que comporta una pèrdua de sous. Hauria fet falta una política activa (no només passiva) per atraure industries. Això no s’ha fet, o no s’ha fet prou.
- Així, votaries per continuar més del mateix o preferiries un canvi?
- Més del mateix no és un terme pejoratiu. Si pensem que el que s’ha fet és globalment positiu, per què no continuar? Si pensem que el que s’ha fet és més aviat negatiu, hauríem de canviar. Per contestar-te, hauria de saber què proposen els altres. I per ara, no en sabem pas gaire. Torna a preguntar-me quan tothom, i em refereixo als diferents grups polítics, s’hagi retratat.
- Però al darrer Som-hi el portaveu del grup municipal ICV-EA es retrata, com ho dius tu.
- El problema de demanar a una formació el seu programa sis mesos abans de les eleccions, és que encara no en tenen cap de suficientment clar. La resposta del senyor Lasheras a la pregunta d’en Sebastià Soto és una manera de no dir res: el nostre projecte serà de cohesió social, de societat sostenible i radicalitat democràtica, on la nostra acció impliqui a tots els malgratencs/malgratenques en la responsabilitat intransferible de l’esdevenir de la seva comunitat i del seu territori físic. A França, d’això en diuen la langue de bois, que és la que molts polítics utilitzen quan no tenen ni idea del que han de dir.
diumenge, de gener 07, 2007
Època de balanç (2)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada