dijous, de gener 10, 2013

Com evolucionarà l’economia els propers mesos


Un dels indicadors més rellevants per saber com evolucionarà la conjuntura econòmica en els pròxims mesos és l'índex de Carteres de Comandes de les indústries. Aquest índex s'obté mitjançant una enquesta a les indústries, a les que es pregunta si la seva cartera de comandes és elevada, és normal o és feble. L'índex és la diferència entre els percentatges d'estats d'opinió de signe oposat: les Carteres de Comandes recullen la diferència entre el percentatge que diu que és elevada i el percentatge que diu que és feble.

Per exemple, si un 19,5% dels enquestats diuen que la seva cartera de comandes és elevada, un 46,3% diuen que es manté normal i un 34,2% diuen que és feble, l'índex de Carteres de Comandes serà de 19,5-34,2 = -14,7.

Com és lògic, com més negatiu sigui aquest índex, menor serà l'activitat industrial dels propers mesos.

El Ministeri d'Indústria ha publicat l'Enquesta de Conjuntura Industrial de desembre de 2012. Hi podem veure que l'índex general de Carteres de Comandes del mes de desembre és de -40,4, el més baix de tot l'any. Això ens indica que l'economia, en els propers mesos, continuarà a la baixa.

En el gràfic podem veure que la tendència és negativa pràcticament des mesurats de l'any 2011.


Nota: consultant l’Institut Català d’Estadística per veure què passa a Catalunya, trobo que les darreres dades són del 2010, ja que han de modificar la pregunta. Això diu molt poc d’una nació que vol ser independent.

Dades històriques de l'Enquesta de Conjuntura Industrial