dissabte, de gener 19, 2013

Corrupció generalitzada


Ahir era Unió Democràtica, avui és el PP, ens anuncien un nou escàndol de corrupció a Catalunya que es destaparà aviat, hi ha una investigació sobre un fill del president Pujol, els EROs andalusos encara cuegen, etc. Els casos de corrupció es multipliquen d’una manera important, i això en un context en què la gent cada vegada té més problemes per arribar a final de mes, on cada dia hi ha més misèria.

Com es pot explicar tot això? Molt senzill, Espanya (i Catalunya) és un país corrupte des de fa molts anys. I no solament els polítics són corruptes, sinó que la societat sencera ho és. Havent treballat a l’empresa privada, sé el que passa. Que si em compres a mi et regalaré tal o tal cosa, que si et donaré una comissió, que si ens arreglem entre nosaltres podrem obtenir uns contractes a més preu amb l’administració, i així podríem seguir fins a l’infinit. I si una societat és corrupta, no ens ha d'estranyar que hi hagi polítics que també ho siguin.

He passat més de vint anys treballant a França. No hi he vist res d’això. No vull dir que a França no hi hagi corrupció, que n’hi ha, però és molt menys important que la que tenim aquí.

I un país corrupte és un país sense futur. Recordem-ho, ara que hi ha rumors, també, que al futbol hi ha hagut, com a Itàlia (un altre país corrupte) compra de partits.

Estic llegint la història de l’època de la Restauració (recordem que el període de la Restauració va ser el regnat d’Alfons XII i el d’Alfons XIII, fins a la dictadura de Primo de Rivera). Hi trobo, per desgràcia, moltes similituds amb el que passa actualment. Esperem que les coses no acabin tant malament com van acabar llavors.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahir vaig anar al cinema per veure Lincoln i em va sorprendre precisament el paper que el film atorga a la corrupció. De fet, els romans ja en sabien força d'aquest tema. En fi, sembla que la naturalesa humana no ha canviat tant.

Neus Serra

ssr ha dit...

El problema, al meu modest entendre, és que, havent-hi corrupció a tot arreu, hi ha països més corruptes que d’altres. I Espanya, Catalunya inclosa, és un dels països més corruptes d’Europa. I no em refereixo solament a la corrupció política, sinó que és una corrupció estesa a tota la societat.