dissabte, de gener 19, 2013

Corrupció generalitzada


Ahir era Unió Democràtica, avui és el PP, ens anuncien un nou escàndol de corrupció a Catalunya que es destaparà aviat, hi ha una investigació sobre un fill del president Pujol, els EROs andalusos encara cuegen, etc. Els casos de corrupció es multipliquen d’una manera important, i això en un context en què la gent cada vegada té més problemes per arribar a final de mes, on cada dia hi ha més misèria.

Com es pot explicar tot això? Molt senzill, Espanya (i Catalunya) és un país corrupte des de fa molts anys. I no solament els polítics són corruptes, sinó que la societat sencera ho és. Havent treballat a l’empresa privada, sé el que passa. Que si em compres a mi et regalaré tal o tal cosa, que si et donaré una comissió, que si ens arreglem entre nosaltres podrem obtenir uns contractes a més preu amb l’administració, i així podríem seguir fins a l’infinit. I si una societat és corrupta, no ens ha d'estranyar que hi hagi polítics que també ho siguin.

He passat més de vint anys treballant a França. No hi he vist res d’això. No vull dir que a França no hi hagi corrupció, que n’hi ha, però és molt menys important que la que tenim aquí.

I un país corrupte és un país sense futur. Recordem-ho, ara que hi ha rumors, també, que al futbol hi ha hagut, com a Itàlia (un altre país corrupte) compra de partits.

Estic llegint la història de l’època de la Restauració (recordem que el període de la Restauració va ser el regnat d’Alfons XII i el d’Alfons XIII, fins a la dictadura de Primo de Rivera). Hi trobo, per desgràcia, moltes similituds amb el que passa actualment. Esperem que les coses no acabin tant malament com van acabar llavors.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahir vaig anar al cinema per veure Lincoln i em va sorprendre precisament el paper que el film atorga a la corrupció. De fet, els romans ja en sabien força d'aquest tema. En fi, sembla que la naturalesa humana no ha canviat tant.

Neus Serra

s sr ha dit...

El problema, al meu modest entendre, és que, havent-hi corrupció a tot arreu, hi ha països més corruptes que d’altres. I Espanya, Catalunya inclosa, és un dels països més corruptes d’Europa. I no em refereixo solament a la corrupció política, sinó que és una corrupció estesa a tota la societat.