dilluns, de gener 07, 2013

El servei domèstic i el sector energètic


El dia dels Sants Innocents el govern central va publicar un Reial Decret Llei amb el títol de Real Decreto-ley 29/2012, de 28 de diciembre, de mejora de gestión y protección social en el Sistema Especial para Empleados de Hogar y otras medidas de carácter económico y social.

Es podia esperar que aquest Decret Llei modifiqués la normativa de les cotitzacions i prestacions del servei domèstic, ja que la normativa actual, que es va crear fa relativament poc temps, no funcionava gens bé, sobretot pels empleats a temps parcial. I així ho fa, almenys als dos primers capítols. Es que és digne de menció és que, al introduir el capítol tercer, hi trobem el següent paràgraf:

"Finalment, en el capítol III s'adopten mesures en el sector elèctric i d'hidrocarburs. Per tal de corregir els desajustos entre els costos del sistema elèctric i els ingressos obtinguts a partir dels preus regulats, al llarg d'aquest any s'han adoptat una sèrie de mesures de caràcter urgent".

És a dir, aprofitant els dia dels Innocents, en un Decret Llei destinat a regular les cotitzacions del servei domèstic, el consell de ministres no ha trobat gens xocant d’introduir-hi mesures pel sector energètic. Les treballadores de la llar han tingut la mala sort que al Reial decret llei 29/2012, de 28 de desembre, de millora de gestió i protecció social en el sistema especial per a Empleats de la Llar i altres mesures de caràcter econòmic i social, s'hi han colat les mesures correctores que han estat necessàries introduir per tapar els forats que havia creat el ja cessat secretari de l'energia i actualment president del CSN, amb rang de ministre i durada del càrrec de sis anys.




En efecte, el secretari d’estat d’energia, del que ja hem parlat que era una persona perfectament incompetent i prescindible, ha estat nomenat president del Consell de Seguretat Nuclear. Deu tenir bones entrades al PP. I ningú li demanarà cap responsabilitat, ni a ell ni al ministre que el va triar. No puc entendre perquè els governs tenen la mania d’anomenar ministres d’indústria a gent incapaç, com ho foren el senyor Montilla i el senyor Clos amb els socialistes, o com ho és ara el senyor Soria amb els populars. Com si la indústria, l’energia i el turisme no tinguessin cap importància.

Però és que, per fer la notícia encara més còmica, sembla que al consell de ministres del dia que es va aprovar el Reial Decret Llei que comentem no es van aprovar aquestes mesures del sector energètic, ja que a la ressenya d’aquest consell de ministres el decret aprovat no incloïa la frase “y otras medidas de carácter económico y social”.

Difícil de trobar més improvisació en un govern que, diuen, es previsible i que presumeix de tenir-ho tot controlat. A no ser que sigui una innocentada.