dimecres, de març 21, 2007

Circular amb etanol: la solució?


Es diu que hi ha un canvi climàtic, que la Terra s’escalfa sense remei, que les collites disminuiran, que la gent haurà d’emigrar, que hi haurà milions de morts... i segurament és veritat.

També es parla que la causa principal d’aquest escalfament és l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, essent el CO2 el més important... i segurament és veritat.

Segons el cotxe que tenim, cada vegada que el fem servir emetem a l’atmosfera de 150 a 400 grams de CO2 per cada quilòmetre que fem. Diuen que una de les emissions de CO2 més importants és la deguda al transport... i segurament és veritat.

Hi ha solució? Doncs sembla que sí. La utilització de combustibles vegetals en comptes de combustibles fòssils, diuen els optimistes, fan que el CO2 que els cotxes emetin a l’atmosfera sigui absorbit en algun altre lloc del planeta on hi hagi un camp de soja o de blat de moro que servirà, al seu torn, per fabricar més combustible vegetal, sigui etanol o sigui biodiesel.

Un problema és que l’etanol, de fórmula C2H5OH, produeix menys energia que la benzina feta del petroli. Es difícil de dir quanta, enlloc es troba aquesta dada. Es, més o menys, d’un 30 % menys. Un altre problema és que, per fabricar una tona d’etanol s’ha de gastar d’un 25 a un 30 % de l’energia que el producte final ens donarà. Si aquesta energia prové de l’etanol, menys mal pel que fa a l’escalfament global. Si prové de combustibles fòssils, el balanç ja no és tan clar.

On el negoci serà clar, no en dubtem, és que l’emissió de CO2 dels combustibles “normals” serà taxada aviat. I que l’emissió del CO2 de l’etanol no ho serà. Serà doncs un bon negoci el fabricar etanol. I recordem que els Estats Units, amb les seves grans planícies, el seu clima i les seves plantacions de soja i de blat de moro (en són ja els primers productors mundials) serà (ja ho és) el primer productor d’etanol. Serà doncs el més beneficiat pel negoci.

I mentrestant, a Mèxic ja han començat a tastar els primers “beneficis” de l’etanol: l’augment de preu del blat de moro produït als Estats Units (per fer etanol) ha causat l’augment de preu de l’aliment bàsic del país, la “tortilla” i un problema major d’alimentació. Es una de les conseqüències col•laterals de la histèria general motivada pel canvi climàtic. No hi haurà cap organització ecològica que reconegui una mínima responsabilitat pel què passa a Mèxic. La culpa, diuen, la té en Bush. Em recorden el temps on, quan la sequera era pertinaç o la collita de patates insuficient, la culpa la tenia la conspiració judeo-maçònica.

I així anem tirant. Tutti contenti.