dilluns, de març 19, 2007
Economia contra medi ambient?
Llegeixo tres notícies del mateix dia, el 15 de març, al Punt, sobre la implantació d’un taller logístic de l’empresa Inditex a Palafolls que m’han semblat molt importants.
Inditex és una empresa gallega dedicada al disseny, a la fabricació i a la distribució de productes tèxtils. Es un dels grups mundials més importants de distribució de moda. Entre les seves marques hi trobem Zara i Màssimo Dutti. L’empresa va ser creada l’any 1975.
Doncs bé, aquesta empresa té el projecte de construir un centre logístic a Palafolls. Aquest centre logístic donarà feina a 500 treballadors i costarà 108 milions d’euros. La superfície que ocuparà és de 24 hectàrees. La intenció era reforçar les instal•lacions que funcionen al Pla d’en Roquet de Tordera des de final dels noranta. L’objectiu final era transformar la zona nord de la comarca del Maresme en el primer sector tèxtil de Catalunya. La implantació d’aquest centre a Palafolls té, doncs, una importància major en el desenvolupament de la zona de Malgrat.
El problema és que un 20 % de la superfície on s’ha de construir el centre logístic és inundable, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La conselleria del Medi Ambient no ha donat, lògicament, el permís necessari per la construcció. Inditex contesta dient que, si el tema no es soluciona abans de Setmana Santa, és a dir, d’aquí a deu dies, anul•len el projecte i s’emporten el projecte a Saragossa.
Qui té raó? Sembla clar que la zona del Maresme Nord no pot deixar escapar una ocasió com aquesta. D’aquí poc temps, diuen els experts, l’activitat de la construcció disminuirà molt, i es crearà una situació econòmica i social difícilment suportable. La creació de 500 llocs de treball, encara que siguin relativament mal pagats, seria un coixí molt important per esmorteir la catàstrofe social que ens caurà a sobre.
Per què dic que els llocs de treball seran relativament mal pagats? Inditex té la seva seu social i el seu origen a Arteixo, província de La Corunya. Exactament al polígon industrial de Sabón. Fa més de trenta cinc anys vaig ser encarregat de dirigir el projecte i la construcció d’una fàbrica en aquest mateix polígon. La fàbrica ve ser inaugurada l’any 1972, tres anys abans de la creació d’Inditex. Vaig dirigir aquesta fàbrica durant catorze anys, de manera que vaig poder assistir al desenvolupament del grup tèxtil. L’any passat, fent una visita a la fàbrica de la que vaig ser director, vaig poder veure el desenvolupament extraordinari del grup Inditex. Vaig visitar la seva seu i hi vaig parlar amb gent que coneixia de feia temps. Com sempre en aquests casos, varem parlar del context social i de sous. Vaig caure de cul quan em varen explicar el que guanyaven les obreres: menys de la meitat del que guanyaven a la “meva” fàbrica.
Es per això que suposo que els sous del centre logístic de Palafolls serien més aviat baixos.
Per altra banda, l’ACA té raó de no deixar fer res en uns terrenys inundables. La reglamentació actual no ho permet. I la més mínima precaució tampoc. Ens trobem doncs, amb un dilema: economia contra medi ambient. Aquest és un dilema clàssic i difícil de decidir.
Diu el Punt que hi va haver una reunió el 14 de març entre l’alcalde de Palafolls, els representants d’Inditex i el conseller Nadal. S’hi va afegir el president Montilla, que va veure la importància que té una decisió d’aquest tipus. El resultat de la reunió ha estat una nova trobada, el proper dia 23, amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. També es crearà una comissió especial que estudiarà el cas concret d'Inditex i que decidirà com queda tot abans de Setmana Santa.
Haurem de seguir amb molt d’interès el resultat de la nova reunió de divendres que ve. Malgrat s’hi juga molt. Encara que la instal•lació es faci a Palafolls. Els candidats a l’alcaldia de Malgrat en són conscients?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada