dimarts, de març 27, 2007

Malgrad


Els primers documents escrits que testifiquen l’existència de la vila de Banavente es remunten al segle XII. En ells la vila rep el nom de Malgrad, nom que prové d'un nucli preurbà anterior, el "castrum" de Malgrad, i està vinculada al procés de repoblació de territoris emprès pels monarques de Castella i Lleó a la vora de la conca del Duero durant la Reconquesta.

La repoblació de Malgrad va ser feta pel rei Ferran II l’any 1164, amb un fur del que no es conserva l’original. Però l’any 1167 el mateix rei va fer una segona concessió de fur. La Carta Puebla d’aquesta segona redacció s’ha conservat i actualment es pot trobar en l’Arxiu Municipal de Benavente. Es el document de la foto que acompanya aquest post.

La vila de Malgrad va tenir una expansió important durant els segles XII i XIII. Es va començar a construir el castell, es varen edificar dues esglésies romàniques (Santa María de Azoague y San Juan del Mercado) que encara es poden contemplar, i es va fortificar la ciutat amb una muralla, enderrocada al segle XIX.

Quan passeu per Benavente, doncs, recordeu que es tracta de l'antiga Malgrad.