dimecres, d’octubre 10, 2007

S’Abanell: una moció intel•ligent

Fa un mes i mig em vaig ocupar, en aquest blog, del que passava a la platja de S’Abanell, a Blanes. Hi deia el següent: “Els blanencs estan preocupats. La platja de S’Abanell ha quedat reduïda a la mínima expressió. Ha perdut més de la meitat de la seva superfície en els darrers vint anys i, el que és pitjor, pot desaparèixer aviat. Aquest problema va començar, diuen, l’any 1994, quan es varen treure dos milions de metres cúbics de sorra del fons marítim de S’Abanell per regenerar les platges de Malgrat i de la resta de l’Alt Maresme, que havien perdut la seva sorra. L’any 2002 es va fer el mateix amb la platja de Lloret.”

El diari de Girona, en la seva edició del 7 d’octubre, diu: Uns quants dies de mar de fons han provocat l’enèsim esvoranc al passeig de S’Abanell de Blanes. La sorra ha marxat mar endins a la zona dels càmpings. El sot no serà l’últim si «abans de fer un passeig nou no ens refan la platja» va considerar el president de l’Associació de Propietaris de Càmpings de Blanes, Joaquim Rabassa, inductor, entre altres empresaris turístics, de la recollida de signatures per instar el Ministeri de Medi Ambient a buscar solucions a la pèrdua de sorra de la platja. La foto que reprodueixo és la que publicava el Diari de Girona el mateix dia.

Ara, la platja de S’Abanell torna a ser d’actualitat, no només a Blanes, sinó també a Malgrat. Els grups municipals d'ERC, CIU, ICV-EUA Els Verds han presentat una moció conjunta, per demanar la paralització de les actuacions per l’extracció de sorres de fons marins davant la línia de costa de Malgrat pel perill que suposa per la definició morfodinàmica de la zona, i demanar que es consideri com alternativa la possibilitat d’extreure sorres del dragatge d’una zona portuària propera. La petició es feia davant la notícia que la Demarcació de Costes de Catalunya ha anunciat l’execució d’un projecte de regeneració de la Platja de S’Abanell mitjançant l’extracció de sorra del fons marí davant la línia de costa de Malgrat (font: blog de la Neus Serra)

Sabent que avui no es sap gaire cosa de la “morfodinàmica” de la zona costera, per no dir que no se’n sap res, trobo que és una mica agosarat el voler fer l’operació inversa que la que va provocar, segons sembla, la desaparició de la platja de S’Abanell: treure sorra de Malgrat per recuperar S’Abanell és probable que tingui com a conseqüència la desaparició de la platja de Malgrat. El principi és senzill: al treure sorra, baixem el nivell del fons; amb el temps i l’onatge, aquest “forat” es tornarà a omplir per recuperar l’equilibri dels grans de sorra, i s’omplirà amb la sorra que es troba més amunt, la que és a la vora de la platja. He llegit que aquest equilibri es recupera més fàcilment si els grans de sorra són una mica grossos, com és el cas de les nostres platges.

Es per aquesta raó que recolzo la moció conjunta presentada al darrer ple. La trobo una moció intel•ligent i prudent.



Nota: la paraula morfodinàmica no figura al diccionari. En realitat, en aquest cas significa la variació de la forma de les platges amb el pas del temps. Es pot trobar un article tècnicament prou interessant sobre el tema a http://www.ucm.es/BUCM/revistas/fis/02144557/articulos/FITE0101110095A.PDF
La lectura atenta d’aquest article ens confirma en la creença que encara no es tenen prou coneixements per poder fer previsions fiables de quines seran les conseqüències de les actuacions sobre les costes on hi ha platges de sorra.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

us podeu descarregar la moció de la paralització de les actuacions per l’extracció de sorres de fons marins davant la línia de costa de Malgrat des de la web d'ERC Malgrat.

http://www.esquerra.cat/malgratmar

Jordi Mercader ha dit...

A part del que aquí es comenta, un banc de sorra situat mar endins possibilita que les onades més altes trenquin sobre el banc abans d'arribar a la platja. És a dir, evita que les onades més altes arribin a la platja.

A Catalunya hi ha un grup de recerca a la Universitat Politècnica (UPC) que estudia l'impacte d'actuacions a la costa en la morfodinàmica de les platges.

Anònim ha dit...

un plaer llegir comentaris i opinions com els vostres.
neus serra