dilluns, de març 31, 2008
Sant Martí (o Martiño) de Mondoñedo
Sant Martí (o Martiño) de Mondoñedo es troba a uns 5 quilòmetres al sud-oest de Foz, a la província de Lugo, i és considerada com la catedral més antiga de totes les que es conserven a Espanya. Va ser catedral fins el 1112, any en el que la seu va ser traslladada a Mondoñedo.
Aquesta catedral és un temple que va ser edificat al segle VI, però es va tornar a edificar al segle X, i va ser la primera catedral construïda al sud d’Europa. Encara s’hi poden veure restes de l’antiga construcció sueva, com ara els capitells de la façana occidental.
A un, que des de jove no li agraden gens les esglésies barroques o neoclàssiques, que cada vegada troba menys interès a les gòtiques, li sembla que a les esglésies romàniques hi troba aquell punt d’innocència i de recolliment que li permeten d’assossegar-se. I la catedral de Sant Martiño de Montoñedo compleix tots aquests requisits per passar una bona estona, tranquil•la, de reflexió. Contemplant els onze capitells, fets entre els segles VIII i X (el Pecat Original, la Luxúria, el Banquet d’Herodes, el Banquet del ric Epuló i el pobre Llàtzer, etc), ens podem imaginar els seus autors, artistes picapedrers, d’abans de l’any mil, treballant la pedra per fer aquestes meravelles.
Una mica més terra endins, hi trobem el poble de Mondoñedo, seu del bisbat Mondoñedo – Ferrol i una de les set antigues capitals de Galícia, amb la seva catedral de Sant Rossend, entre romànica, gòtica i barroca, i, sobretot, amb la seva plaça de la Catedral. Aquesta plaça, senzilla i humil, la trobo gairebé perfecta. T’asseus a la terrassa del bar O Rei das Tartas, i hi pots passar una bona estona de vida contemplativa. Cap a les vuit del vespre, seguint la tradició de la província de Lugo, t’ofereixen unes tapes variades que et reconforten l’esperit. Es menja bé i econòmic al Bar Central, un xic més amunt de la catedral.
I, per acabar de veure catedrals, aquesta vegada naturals, es pot visitar, a uns vint quilòmetres de Foz, anant cap a Ribadeo, la Praia das Catedrais, una meravella natural, que s’ha de veure almenys dues vegades, a la marea alta i a la marea baixa.
En resum, que la costa nord de Galícia, la que va de Cedeira a Ribadeo és lloc obligat per qui vulgui passar una temporada fresca a l’estiu, per qui vulgui menjar bé i no gaire car (per ara) i li agradin les velles pedres i els paisatges naturals.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada