dissabte, de març 10, 2007

La venjança de la Terra











El famós “verd” James Lovelock acaba de publicar el llibre La venjança de la Terra. El senyor Lovelock va ser un dels primers “verds” que hi ha hagut. Ja era “verd" als anys setanta. Es el creador i autor de la teoria de Gaia.

Aquest il•lustre científic prediu les més grans catàstrofes per la humanitat, degudes al canvi climàtic. Afirma que, d’aquí a menys de cent anys, només hi haurà 500 milions de persones que sobrevisquin al canvi climàtic, i que totes elles viuran a l’Artic. També preveu sang i guerres causades pels desplaçats climàtics.

Les solucions proposades fins ara no poden resoldre el problema (la biomassa, l’energia solar, l’energia eòlica, etc.), continua dient.

En un món arrasat per l’escalfament global, les poques ciutats que seguiran existint hauran d’interpretar el mateix paper que els monestirs de l’alta Edat Mitjana, que varen mantenir viva la saviesa de la vella civilització romana en una època governada pels senyors de la guerra, ja que el que ens espera (el que espera al 10 % de la població que sobreviurà) és un planeta organitzat com l’Afganistan actual.

I aquestes ciutats hauran de disposar d’energia per subsistir. I ni el sol ni el vent, continua, poden garantir-nos un subministrament constant. I el vell “verd” afirma que la única opció que queda és la de l’energia nuclear.

Lovelock ha estat titllat de traïdor pels “verds” oficials del planeta per defensar aquesta opció. La seva resposta és la següent:

M’entristeix profundament aquesta acusació. Tots els que pertanyem al moviment verd, i també jo em sento part d’aquesta lluita, som humans i podem equivocar-nos de manera involuntària. Per a mi, són ells els que realment s’equivoquen i, sense donar-se’n compte, han traït el moviment verd.

Llibre per llegir i per reflexionar.

L’únic consol que hi trobo és, que si el 90 % de la població ha de desaparèixer d’aquí a cent anys, potser no ens haurem de preocupar tant per l’equilibri futur de les pensions.

2 comentaris:

MC ha dit...

potser el senyor Lovelock, amb aquest missatge apocalíptic, la única cosa que preten és fer-nos reflexionar a tots plegats. Crec que no n'hi ha per tant, en cas contrari ja no serem aquí per veure-ho. Ara no em posaré les piles per salvar el planeta quan hem consentit fins ara que "els senyors del capital" hagin estat fent i desfent el que han volgut. Ho sento però no m'empasso aquesta història del canvi climàtic des del punt de vista que ens el venen. Canvi climàtic Sí, però natural, no crec que tinguem tant a veure.

MC ha dit...

Una cosa més, i perdona: Lovelock oblida el desenvolupament de la vida humana a altres indrets planetàris com la Lluna o Mart en el seu llibre?

En fi...sempre ens quedarà Paris.

Gràcies per fer-me pensar ssr.