divendres, de maig 18, 2007

El cobriment de la riera o la ruleta russa


Una de les obres dels darrers anys a Malgrat que és considerada com de referència és la del cobriment de la riera. Deixant de costat l’estètica del que s’ha fet, que pot agradar o no, trobo que s’ha construït al bell mig de Malgrat una bomba de rellotgeria, que explotarà un dia o un altre.

Exagerat? No. Potser el que passa és que soc pessimista per naturalesa, o que tinc una certa experiència en la remodelació i canalització de torrents de muntanya, però el que em sembla cert és que, un dia o un altre, el cobriment de la riera serà la causa d’inundacions al poble. Només espero que, a més dels danys materials que es produiran, no hi hagi desgràcies personals.

I és que quan es fa una obra d’aquest tipus, hi ha tres condicions que s’han de complir:

- Calcular la secció i les pendents del llit de la riera per permetre un escolament de la riuada centenària.
- Preveure l’actuació en casos d’emergència.
- Tenir un manteniment adequat par tenir sempre el llit de la zona soterrada net i lliure d’obstacles.


El càlcul de la secció i de la pendent

Quan revisem les dades que hi ha avui dia sobre els cabdals que s’haurien d’escolar per la riera, veiem que són molt incomplets. Fa relativament poc que es tenen dades fiables, i els models que preveuen l’escolament cap a la riera no estan pas sempre al dia amb les conseqüències de la urbanització accelerada del territori que s’està produint actualment, i que fa que molta menys aigua que fa uns anys sigui absorbida per la terra.

Es poden, doncs, tenir dubtes raonables de si la secció i la pendent del tros cobert de la riera permetran d’escolar una riuada centenària (que és aquella que és produeix una vegada cada cent anys)


Les possibilitats d’actuació en cas d’emergència

Pel que és pot veure, no s’ha previst res pels casos d’emergència. Per exemple, com es podria treure ràpidament un arbre arrossegat per les aigües que pugui tapar part de la secció soterrada, i que faria que la riera no pogués engolir la quantitat d’aigua que li ve, provocant una inundació.


El manteniment

M’ha cridat l’atenció una declaració del regidor de Obra Pública, Serveis i Platges al ple del mes d’abril, on diu: ... si parla d’assumir competències (gestió i cost) que corresponen a altres administracions, li puc fer una llista ben llarga, com la neteja de la riera,... Es a dir, que la neteja de la riera no correspon a l’ajuntament, sinó a una altre administració!

I qui controla que aquesta “altre administració” manté la riera neta? Es fàcil de fer-ho en el tros descobert, però, i el tros cobert? Si nosaltres mateixos no ho mirem, com volem que els altres ho facin correctament? Senzillament, fa por aquesta inconsciència.

Sense parlar de l’estat de manteniment de la gola de la riera, que és molt millorable: en l’estat actual, és probable que sigui una dificultat afegida per un escolament eficaç d’una riuada una mica forta.


La inundació del poble a causa del cobriment da la riera és ineluctable. Trigarà més o menys, però arribarà. Es a dir, que si jo fos candidat a alcalde, tindria al meu programa l’enderroc del cobriment de la riera. Perquè ja m’ha passat l’edat de jugar, i de fer jugar els meus conciutadans, a la ruleta russa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

poc a poc .... aneu ensenyant el "llauto". neutralitat? no gracies!

Anònim ha dit...

No fa falta ser neutral, les coses quan es diuen poden sentar malament o no. La riera de Lloret es pot netejar per sota, amb l'inconvenient que la sorra no arriba a la platja, se l' emportan amb camions. A la riera d' Arenys de Munt... "DIOS DIRÁ" quan estigui acabada. Les coses quan no es poden fer els manteniments pertinents,... malament.Petonets per tots.