dijous, de maig 17, 2007

La depuradora


Ja fa temps que la depuradora de l’Alt Maresme està sobre la taula. Aquesta depuradora, que ha de netejar les aigües residuals de Malgrat, Palafolls, Calella, Santa Susanna i Pineda, l’ha de construir l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua). Par ara no s’ha començat l’obra.

Què passa quan tirem de la cadena? Doncs bé, els residus van cap a una estació de pretractament, i desprès cal al mar. Una solució tercermundista. I això que som al Maresme, el rovell d’ou de Catalunya, la regió capdavantera de l’estat (o així ens ho fan creure)

I per què l’obra no s’ha començat? Doncs perquè els responsables municipals dels diversos municipis no es posen d’acord sobre la seva ubicació:

- Primer es volia fer a la pedrera de Mont Palau, on es volia construir una depuradora de tipus convencional.

- Més tard, els dos alcaldes de CiU de Pineda i de Santa Susanna es varen posar d’acord per construir-la a la platja de Pineda. La depuradora seria dissenyada amb els sistemes més avançats de tractament i desodorització. Però els grups d’oposició de Pineda s’hi oposen. Aquesta solució no sembla pas, al dia d’avui, completament clara, malgrat que ha estat oficialment anunciada pel conseller Nadal.

- Darrerament s'ha parlat també de fer-la al Pla de Grau. Es el que volen els de l'oposició de Pineda.

Aquesta instal•lació és necessària per evitar la contaminació del Mediterrani. A més, hi ha una subvenció per fer-la, de 14,4 milions d’euros, dels Fons de Cohesió, però amb la condició de que el projecte s’executi dins del 2007.

I què en diuen els nostres candidats? Doncs res. O gairebé res, als seus programes electorals (almenys en aquells que he vist publicats). Serà que els nostres candidats només són “sostenibles” fins que tiren de la cadena quan van de cos? Que la "sostenibilitat" del què passa desprès ja no els interessa? Probablement no els interessa perquè el pronunciar-se sobre aquest tema no dóna vots. Només pot donar problemes.

Perquè, de veritat, a qui importa que continuem embrutant el Mediterrani?