dimarts, de novembre 17, 2009

L’augment del nivell del mar


La Universitat de Colorado publica l’augment del nivell del mar, des de finals de l’any 1992 fins ara. Publiquen una mesura aproximadament cada deu dies, de manera que podem veure, no només la tendència a llarg termini, sinó també la variació de nivell interanual. Es interessant veure què donen aquestes mesures.

Per que fa al nivell mitjà global, augmenta al ritme de 2,5 mm per any, i ho fa d’una manera relativament estable, encara que sembla que des del 2005 augmenta menys de pressa. Des de finals del 1992 fina ara, el nivell mitjà ha augmentat uns 40 mm. La variació interanual és petita, d’uns 20 mm entre el màxim i el mínim, el que és normal, ja que les variacions estacionals d’uns oceans compensen les dels altres.

Pel que fa a la mar Mediterrània, aquest augment és de 2,3 mm per any. Des de finals del 1992 fina ara, el nivell mitjà ha augmentat uns 38 mm. La variació interanual és força important, amb un màxim cap al mes de novembre, i un mínim cap al mes de febrer. La diferència de nivell entre aquests dos extrems és d’uns 400 mm. Ens trobem, doncs, amb un mar on hi ha una espècie de marea anual, d’una amplitud d’uns 40 cm, probablement deguda a la variació del volum de l’aigua al augmentar i disminuir la temperatura.

Extrapolant aquest augment al segle XXI, podem estar relativament tranquils, ja que el nivell de la Mediterrània augmentarà de 210 mm d’aquí al 2100, és a dir, aproximadament un pam. Sempre, és clar, que Groenlàndia i el continent antàrtic no es desgelin, cosa que, per ara, sembla poc probable.