diumenge, de novembre 29, 2009

Promeses per Copenhaguen


Com tothom sap, els Estats Units d’Amèrica del Nord són els grans culpables de l’escalfament global, ja que són els que emeten més CO2 a l’atmosfera. I ara, ens diuen que aniran a Copenhaguen amb la proposta de reduir les emissions del 2020 d’un 17 % respecte de les de l’any 2005. En canvi, els xinesos pensen reduir la intensitat de les emissions de CO2 d’un 60 % l’any 2020 respecte de l’any 2005! Es a dir, que, a primera vista, els xinesos, que avui ja emeten més CO2 a l’atmosfera que els Estats Units, presenten, aparentment, uns xifres de reducció més importants que les dels americans.

Però hi ha un petit detall: els Estats Units pensen reduir les seves emissions reals, mentre que els xinesos pensen reduir, no les emissions, sinó la intensitat de les emissions. I no és exactament el mateix: la intensitat de les emissions és les tones de CO2 emeses per cada 1.000 dòlars de PIB (producte interior brut).

Podem veure en el gràfic que la intensitat de les emissions xineses és molt més important que la dels Estats Units, el que relativitza molt l’esforç xinès. Es més, com que la Xina pensa augmentar el seu PIB del 110 % del 2005 al 2020 (comptant un creixement de “només” el 5 % anual), en realitat, augmentarà un 25 % les seves emissions.

I Espanya? Doncs anant fent, com sempre. Ara mateix té una intensitat d’emissions de CO2 més elevada que la dels Estats Units, amb la diferència que la dels americans està baixant de manera contínua i l’espanyola, no.

I jo que em pensava que a Espanya teníem una economia més sostenible que els Estats Units!

Dades de les emissions de CO2